Apneja, utjecaj na vozače

  Apneja tihi ubojica – Glavni simptom je povećana pospanost tijekom dana koja ozbiljno narušava kvalitetu života, učenje i pamćenje, produktivnost na poslu, ali predstavlja i dramatično povećani rizik za prometne nezgode: 7,5 puta veći je u bolesnika koji imaju samo umjereni oblik bolesti, a čak 28 posto profesionalnih vozača autobusa i kamiona ima tu bolest. Studije u SAD-u pokazale su da se tamo svake dvije sekunde dogodi prometna nezgoda jer je netko zaspao za volanom, a svakih 28 sekundi prometna nezgoda s velikim posljedicama.
  U Hrvatskoj se ta bolest trenutačno može dijagnosticirati samo u Zagrebu i Splitu, liste čekanja su duge barem nekoliko mjeseci, a bile bi dulje da su javnost, ali i pacijenti i liječnici svjesniji tog problema.

  Apneja u spavanju”, ili “sleep apneja”, je naziv za bolest koja se manifestira kao poremećaj spavanja.

  Bolesnici od te bolesti prestaju disati veći ili manji broj puta u snu, a da najčešće o tome nemaju pojma.

  Apneja zapravo pokušava ugušiti spavača. Prekid disanja uzrokuje prekid u opskrbi organizma kisikom, kao i kašnjenje izdisanja ugljičnog dioksida, čime se organizam truje.

  Bolesnik će prije ili kasnije nastaviti disati, a može se i probuditi, ali se najvjerojatnije ničeg od toga ne će sjećati.

  Ovakvi se incidenti mogu u toku noći ponoviti i na stotine puta.

  To može dovesti do težih posljedica, kao što su bolesti mozga, srca i krvnih žila, ili stradanje radi spontanog padanja u san na poslu ili u prometu.

  Apneje nastaju iz raznih razloga, koji rezultiraju suženjem ili zatvaranjem dišnog puta.

  To mogu biti na primjer razne deformacije, ali i opuštanje mekanih dijelova dišnog puta za vrijeme spavanja.

  Prekomjerna tjelesna težina i ostali faktori rizika uglavnom vrijede i ovdje i pomažu razvoju bolesti.

  Hrkanje je prateći simptom ove bolesti, iako svi hrkači ne moraju biti i apnejičari.

  Ono nastaje vibriranjem mekanih dijelova dišnog puta pri strujanju zraka kroz suženi prolaz, te proizvodi katkad smiješan, ali češće jako smetajući zvuk.

  Apneja spada u grupu bolesti tzv. “tihih ubojica”, jer djeluje i razara dok bolesnici spavaju.

  KAKO SE OTKRIVA APNEJA U SPAVANJU?

  Sami bolesnici teško mogu otkriti da boluju od apneje, ali će to moći otkriti njihova okolina, tj. oni koji spavaju blizu njih i, nakon što su probuđeni njihovim hrkanjem, odjednom primjete prestanak disanja i nakon toga, manje ili više bučno i panično “hvatanje zraka”, čega bolesnik najčešće uopće nije svjestan.

  Sami bolesnici bi trebali uočiti umor, pospanost i iznenadno padanje u san u najrazličitijim situacijama, pa tako npr. u tramvaju ili za stolom, ali, što je mnogo gore, i pri upravljanju strojevima ili vozilima.
  Testirajte se: Berlinski upitnik je skrining test kojim određujemo kolika je mogućnost da imate poremećaje disanja u spavanju

  Izvor: udruga Apneja