Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

Švicarska nova inovacija za smanjenje gužvi, Astra Bridge

Sve o tahografu

Preplatite se na Newsletter

Informirat ćemo vas o novim vijestima, važnim događanjima vezanim uz struku.

U švicarskoj inženjerskoj areni, rješavanje problema prometnih gužvi postalo je sinonim za konstantnu inovaciju. Posljednji korak u tom nizu je “Astra Bridge”, revolucionarno rješenje koje mijenja način na koji se obavljaju radovi na autocestama, omogućujući istovremeno nesmetano kretanje vozila. Ovaj inovativni sustav, prvi put korišten u proljeće 2022. tijekom obnove autoceste A1, dokazao se kao izuzetno učinkovit u smanjenju prometnih zastoja.

Most Astra, dug 100 metara i širok 3,1 metar, predstavlja privremeni vijadukt na kotačima, omogućujući postavljanje radova na dnu autoceste dok se promet odvija nesmetano na njegovom vrhu. Ključna prednost ovog sustava leži u njegovoj sposobnosti da se pomakne naprijed kada su radovi završeni na jednom dijelu, omogućujući kontinuirano napredovanje obnove ceste.

Međutim, kao i kod svakog inovativnog rješenja, prva implementacija nije bila bez svojih izazova. Prilazne rampe mosta, duljine 69 metara sa svake strane, pokazale su se kao prestrme, uzrokujući usporavanje niskih kamiona i prekid prometa. No, Švicarski inženjeri brzo su reagirali na ove izazove i unaprijedili projekt kako bi stvorili bolje korisničko iskustvo.

Nova verzija Astra Bridgea, koja se danas uvodi na autocesti A1 kod Solothurna, predstavlja poboljšanu inačicu, eliminirajući prethodne nedostatke. Produženje rampe za dodatnih 10 metara sa svake strane smanjilo je napadni kut s 6,1 na 1,25 posto, omogućujući niskim vozilima, uključujući kamione za prijevoz automobila i dvokatne poluprikolice, da se bez poteškoća penju na rampu.

Osim toga, testovi su pokazali da će nova konfiguracija omogućiti održavanje većih brzina za hitna vozila poput policijskih automobila ili vozila hitne pomoći, što će dodatno poboljšati sigurnost i brzinu reakcije u hitnim situacijama.

Sveukupno, Astra Bridge predstavlja veliki korak naprijed u inovaciji infrastrukture autocesta, pružajući učinkovito rješenje za obnovu cesta bez zastoja u prometu. Očekuje se da će nova verzija ovog inovativnog sustava postaviti novi standard u brzini, sigurnosti i učinkovitosti radova na autocestama. Ako putujete kroz Švicarsku u sljedećim mjesecima, imajte priliku vidjeti Astra Bridge u akciji i svjedočite budućnosti prometne infrastrukture.

 

Proces postavljanja Astra Bridgea u trajanju od cca 2-3 dana:

 

IZVOR: ASTRA 


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Nova inovacija za smanjenje gužvi, Astra Bridge

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

spot_img

Ne tipkaj samo vozi

spot_img

Truck Show