Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

Srbija snizila dobnu granicu za profesionalne vozače

Sve o tahografu

Preplatite se na Newsletter

Informirat ćemo vas o novim vijestima, važnim događanjima vezanim uz struku.

Srbija će omogućiti 18-godišnjacima da dobiju profesionalne vozačke dozvole i sjednu za volane autobusa i teških kamiona.

Narodna skupština je izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama donijela značajnu promjenu na tržištu rada vozača.

Dobna granica za profesionalne vozače službeno je spuštena na 18 godina za kategorije C, CE, D1 i D1E te 21 godinu za D i DE, pri čemu potonja vrijedi uz obaveznu potvrdu o stručnoj osposobljenosti ili završenu srednju prometnu školu. Time se Srbija svrstala u sve brojnije europske zemlje koje su snizile dobnu granicu s ciljem smanjenja nedostatka profesionalnih vozača privlačenjem mladih kadrova.

Stručnjaci za sigurnost na cestama suzdržali su se od izravne osude izmjena, ali su izrazili zabrinutost. Podsjećaju da je potrebno fokusirati se na sigurnost mladih kadrova, raditi na poboljšanju kvalitete obrazovanja u Srbiji, kontrolirati rad srednjih stručnih škola i poštivati ​​propise koji reguliraju stjecanje diploma. Dodaju i da iskustva iz drugih zemalja govore da niža dob neće donijeti temeljito rješenje problema, već samo blago smanjenje deficita profesionalnih vozača

Još neke važnije promjene

Nadalje, kada je riječ o kaznenim odredbama, pooštravaju se kazne za nepoštivanje znaka “obvezan smjer” za teretna vozila koja zbog naplate cestarine izbjegavaju prometovati autocestom u tranzitu kroz Srbiju, čime se “znatno oštećuju ceste nižeg reda i na istovremeno ugrožava sigurnost odvijanja prometa na tim dionicama.” , kazna sada iznosi  50 000 dinara (oko 426 eura).

IZVOR: plutonlogistics.com


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Srbija snizila starosnu granicu za profesionalne vozače

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

spot_img

Ne tipkaj samo vozi

spot_img

Truck Show