Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

Prijedlog ukidanja zabrana prometa na razini cijele TEN-T mreže

Sve o tahografu

Preplatite se na Newsletter

Informirat ćemo vas o novim vijestima, važnim događanjima vezanim uz struku.

Radi se o usklađivanju zabrana prometa za kamione na TEN-T cestovnoj mreži kako bi se izbjegla paraliza prometa u pojedinim zemljama u Europskoj uniji.

Organizacija talijanskih prijevoznika ANITA (Associazione Nazionale Imprese Trasporti Automobilistici) predlaže:

Usuglašavanje zabrana prometa na međunarodnoj razini. Konkretno, to bi se odnosilo na TEN-T cestovnu mrežu koja pokriva Europsku uniju, Veliku Britaniju, Švicarsku i Norvešku (karta ispod teksta). U praksi bi to moglo značiti da bi se zabrane prometa kamiona na cestama TEN-T mreže primjenjivale na određeni dan ili u svakoj zemlji ili jednostavno ni u jednoj od njih.

Što je to TEN-T cestovna mreža?

TEN-T cestovna mreža obuhvaća ključne prometne koridore diljem Europe. Ovi koridori povezuju važne prometne čvorove, gradove i regije te omogućuju brži i učinkovitiji prijevoz robe i putnika. Cestovna mreža TEN-T-a podijeljena je u nekoliko kategorija:

1. Ten-T jezgre mreže (Core Network):Ovi su koridori strateški najvažniji za povezivanje različitih dijelova Europe. Uključuju prometne poveznice koje spajaju ključne europske regije, luke i zračne luke. Osim toga, ova j mreža obuhvaća i projekte koji poboljšavaju Inter modalnost.

2. Ten-T pomoćne mreže (Comprehensive Network): Ova mreža obuhvaća ostale prometne koridore koji su važni za gospodarski razvoj i povezanost unutar zemalja članica EU-a. Oni dopunjuju jezgrenu mrežu i omogućuju bolju integraciju manje razvijenih regija.

Interaktivna mapa TEN-T mreže

Cilj TEN-T cestovne mreže je olakšati promet i mobilnost u Europi, smanjiti gužve, povećati sigurnost prometa i pridonijeti održivijem načinu putovanja. Osim toga, ova mreža promiče i Inter modalnost, što znači bolje povezivanje različitih načina prijevoza (kao što su ceste, željeznica, brodski i zračni prijevoz) kako bi se omogućilo brže i učinkovitije kretanje robe i ljudi.


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Prijedlog ukidanju zabrana prometa na razini cijele TEN-T mreže

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

spot_img

Ne tipkaj samo vozi

spot_img

Truck Show