Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

ROADPOL operacija fokus na cesti: 9 – 15 listopad 2023

Sve o tahografu

Preplatite se na Newsletter

Informirat ćemo vas o novim vijestima, važnim događanjima vezanim uz struku.

U periodu od 9. listopada 2023. do 15. listopada 2023., europske ceste postaju poprište paneuropske provedbene akcije – ROADPOL Operacije Fokus na Cesti. Ova koordinirana inicijativa okuplja službenike prometne policije iz svake zemlje članice ROADPOL-a s ciljem suzbijanja ometanja u cestovnom prometu. Iako se često naglašava prebrza vožnja kao glavni uzrok nesreća, distrakcija je jednako ozbiljan problem koji zaslužuje pažnju.

Ometanje u prometu nije novi fenomen. Prije pojave pametnih telefona, vozači su bili skloni različitim oblicima ometanja, kao što su brijanje, šminkanje ili jedenje za upravljačem. Međutim, s razvojem tehnologije, mobilni telefoni postali su glavni krivci za gubitak koncentracije u prometu. Sudionici u prometu često posežu za svojim uređajima, često nesvjesni opasnosti koju time stvaraju za sebe i druge.

Suvremena vozila, opremljena raznovrsnim elektroničkim sustavima, donose dodatne izazove. Zvukovi, obavijesti i zaslonske aktivnosti mogu lako skrenuti pažnju vozača s ceste, povećavajući rizik od nesreća.

ROADPOL operacija fokus na cesti stavlja poseban naglasak na suzbijanje upotrebe mobilnih telefona i drugih elektroničkih uređaja tijekom vožnje. Vozači se potiču da svjesno pristupe upravljanju vozilom, dajući prioritet sigurnosti sebi i drugima u prometu.

Ovom operacijom, ROADPOL želi podići svijest o ozbiljnosti problema distrakcije u prometu i potaknuti promjene u ponašanju sudionika u prometu. Pametna tehnologija donosi mnoge prednosti, ali je ključno naučiti kako je koristiti odgovorno, posebno za volanom.


Vaša pažnja na cesti može spasiti živote.

Važno  je  istaknuti ulogu koju svaki sudionik u prometu može odigrati u izbjegavanju smrtnih slučajeva, kao i važnost prometne policije u provođenju pravila i radu prema EU ‘Vision Zero’ – nula smrtnih slučajeva i teških ozljeda na europskim cestama do 2050.

IZVOR: roadpol.eu


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

ROADPOL operacija fokus na cesti: 9 – 15 listopad 2023

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

spot_img

Ne tipkaj samo vozi

spot_img

Truck Show