Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

Nova kategorija B+, za vozače komercijalnih vozila do 3,5 tone ?

Sve o tahografu

Preplatite se na Newsletter

Informirat ćemo vas o novim vijestima, važnim događanjima vezanim uz struku.

Skupina zastupnika u Europskom parlamentu predložila je stvaranje nove vozačke dozvole kategorije B+, namijenjene vozilima ukupne mase između 1,8 i 3,5 tona. Cilj ove inicijative je potaknuti društvo da prijeđe na manje, ekološki prihvatljive osobne automobile i istovremeno postaviti više zahtjeva za vožnju dostavnih vozila.

Ova inovativna ideja dobila je podršku četiri ugledne organizacije, uključujući Europsko vijeće za sigurnost prometa (ETSC), Europsku federaciju biciklista (EFC), Međunarodno udruženje pješaka (IFP) i Europski sindikat prometnih radnika (ETF). Oni ne samo da podržavaju prijedlog B+ kategorije, već predlažu i dodatni uvjet – uključivanje laki prijevoz kao početni kvalifikacijski uvjet.

Trenutno, obuka poznata kao Kod 95 obavezna je samo za vozače vozila kategorije C ili D.

Međutim, ove organizacije smatraju da bi se ista razina obuke trebala zahtijevati i za vozače vozila kategorije B (ili B+ u budućnosti) koji obavljaju profesionalni prijevoz robe.

Predlaže se stvaranje posebnog programa osposobljavanja za vozače vozila s homologacijom tipa N1 (tj. kamione ukupne mase do 3,5 tone). Ovaj program uključuje vježbe manevriranja, planiranja rute, osiguranja robe i sigurnog ponašanja tijekom istovara. Posebna pažnja posvećuje se vožnji u gradskom okruženju, uključujući sigurnost pješaka i biciklista.

Ovaj prijedlog već je podnesen Europskom parlamentu i može postati temelj za stvarne izmjene propisa. Uz to, priložene su i statistike koje pokazuju zabrinjavajuće brojke – u 2018. godini, lakša gospodarska vozila su uzrokovala čak 18 posto smrtonosnih nesreća u Europskoj uniji, pri čemu je svaka peta žrtva bila pješak.

IZVOR: etsc.eu


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Nova kategorija B+ za vozače komercijalnih vozila do 3,5 tone

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

spot_img

Ne tipkaj samo vozi

spot_img

Truck Show