Novi MAN kamioni prepoznaju pješake i bicikliste

MAN truck & bus je predstavio novi sigurnosni sustav koji će pomoći u zaštiti pješaka i biciklista na cestama. Ovaj sustav koristi senzore i kamere kako bi otkrio pješake i bicikliste u blizini vozila i tako upozorio vozača na njihovo prisustvo.

Sustav za detekciju pješaka i biciklista aktivira se kada se kamion kreće brzinom manjom od 30 km/h. Sustav koristi četiri kamere koje pokrivaju sve četiri strane vozila, a senzori pomažu u prepoznavanju objekata u blizini.

Prilikom dostave u gradu, pri manevriranju na odlagalištu ili u nejasnim situacijama prijelaza i pri ulasku u kružna raskrižja: pješaci ili biciklisti mogu se kretati u teško vidljivoj zoni neposredno ispred vozila, a da vozač to odmah ne primijeti.

Kada se detektira pješak ili biciklist, vozač će dobiti vizualni i zvučni signal koji ga upozorava na njihovo prisustvo. U slučaju da vozač ne reagira na vrijeme, kamion će automatski usporiti ili zaustaviti se kako bi izbjegao sudar.

Ovaj sigurnosni sustav je dio napora MAN truck & bus da unaprijedi sigurnost na cestama i smanji broj nesreća koje se događaju zbog nepažnje vozača ili nevidljivosti pješaka i biciklista. MAN truck & bus  se nada da će ovaj sustav postati standardna oprema za sve kamione kako bi se osigurala veća sigurnost za sve sudionike u prometu.

Uz ovaj novi sustav, MAN truck & bus također nudi i druge sigurnosne značajke poput sustava za održavanje udaljenosti, sustava za praćenje trake i sustava za prepoznavanje umora vozača.

IZVOR:
mantruckandbus.com

Prethodni članakKočenje ispred kamiona u Danskoj se kažnjava “zatvorom”
Sljedeći članakDigitalne vozačke dozvole, probni rok i prekogranične ovrhe – prijedlog EU komisije