Njemačka donosi zabranu deaktivacije sustava kočenja u nuždi za kamione
Slika: MAN ĘU

U nastojanju da unaprijedi sigurnost na cestama i smanji broj sudara straga s teškim teretnim vozilima, njemačka vlada planira uvesti zabranu deaktivacije pomoćnika pri kočenju u nuždi za kamione. Ovaj potez odražava se u nacrtu zakona koji je Savezno ministarstvo prometa (BMDV) podnijelo na konzultacije s relevantnim udrugama.

Pomoć pri kočenju u nuždi predstavlja sustav koji može automatski aktivirati kočnice vozila u slučaju neizbježnog sudara. Ovi sustavi su se pokazali vrlo učinkovitima u smanjenju broja sudara straga, osobito onih u kojima su uključena teška teretna vozila.

Prema novim pravilima, vozači kamiona koji deaktiviraju ovaj sustav suočit će se s novčanom kaznom od 100 eura za svaki prekršaj. Međutim, postojat će iznimka za situacije u kojima je deaktivacija sustava nužna zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, poput jake kiše ili snijega. U takvim slučajevima, vozači će morati dokazati vlastima da je deaktivacija sustava bila nužna zbog loših vremenskih uvjeta kako bi izbjegli kaznu.

Očekuje se da će novi propis stupiti na snagu iduće godine, a obuhvatit će sva teretna vozila veća od 3,5 tone koja se kreću brzinama većim od 30 kilometara na sat.

Ova inicijativa predstavlja važan korak prema većoj sigurnosti na cestama i zaštiti sudionika u prometu. Uz potencijalno smanjenje broja sudara straga, očekuje se i pozitivan utjecaj na opću sigurnost cestovnog prometa.

Ukoliko želite saznati više o ovoj novoj regulaciji ili pratiti druge promjene u prometnom zakonodavstvu, pratite naše buduće objave na web stranici. Sigurnost na cestama i sigurnost svih nas je od najveće važnosti i zajedno možemo doprinijeti stvaranju sigurnijeg okruženja za sve sudionike u prometu.


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Njemačka donosi zabranu deaktivacije sustava kočenja u nuždi za kamione

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

Prethodni članakFrancuska, postupno uvođenje novog prometnog znaka
Sljedeći članakNova pravila za zimsku opremu na cestama u Hrvatskoj