Francuska, postupno uvođenje novog prometnog znaka

Pojava novog prometnog znaka u Francuskoj, ima obris bijelog dijamanta na plavoj pozadini.

Ovaj znak ima poseban značaj jer označava trake koje su rezervirane za određene vrste vozila, a njegova svrha je potaknuti zajedničko korištenje vozila i smanjiti emisiju ugljičnog dioksida. U ovom članku, istražit ćemo detalje ovog novog prometnog znaka, gdje se primjenjuje, koji automobili ispunjavaju uvjete te kakve su kazne za nepoštivanje ovog znaka.

Značenje prometnog znaka

Ovaj inovativni prometni znak s bijelim dijamantom na plavoj pozadini ima ključnu ulogu u francuskoj prometnoj regulaciji. Označava trake na cesti koje su rezervirane za određene vrste vozila, a njegova specifična pozicija, obično na krajnjoj lijevoj traci, pomaže u izbjegavanju ometanja automobila koji se uključuju ili izlaze s autoceste. Važno je napomenuti da ova pravila mogu vrijediti samo tijekom određenih sati, stvarajući dinamično okruženje na cestama.

Cilj prometnog znaka

Primarna svrha ovog novog prometnog znaka je smanjenje emisije ugljičnog dioksida putem poticanja većeg broja putnika u svakom vozilu. Poticanje zajedničkog korištenja vozila ima pozitivan učinak na okoliš i smanjuje prometne gužve, čineći promet u Francuskoj učinkovitijim i ekološki prihvatljivijim.

Gdje se Primjenjuje

Ovaj prometni znak sve se više pojavljuje diljem Francuske kako ga postavljaju lokalne vlasti. Već su prisutni u gradovima poput Lyona, Grenoblea i Strasbourga, a planira se proširenje njihove primjene u rujnu na zapadnu Francusku, u gradove poput Rennesa i Nantesa.

Automobili koji Ispunjavaju Uvjete

Sljedeći tipovi automobila i vozila mogu koristiti trake označene ovim prometnim znakom:

– Vozila s najmanje dva putnika, uključujući parove, roditelje i dijete, ili dvije osobe koje dijele automobil.

– Vozila s vrlo niskim emisijama, označena naljepnicom Crit’Air, što uključuje 100% električna vozila ili vozila koja koriste 100% vodik, bez obzira na broj putnika.

– Taksi, čak i ako nemaju putnika.

– Motocikli, pod uvjetom da na njima voze dvije osobe.

Važno je napomenuti da hibridnim punjivim vozilima nije dopušteno koristiti ovu traku ako imaju samo jednog putnika.

Kazne za nepoštivanje znaka

Vožnja u traci označenoj ovim znakom bez ispunjavanja uvjeta može rezultirati kaznom od 135 eura, što je ozbiljno upozorenje vozačima da se pridržavaju ovih novih prometnih pravila.

IZVOR:
conection.fr


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Francuska, postupno uvođenje novog prometnog znaka. Učlani se u udrugu Convoy

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

Prethodni članakBrigade AI-Camera pametne kamere za kamione
Sljedeći članakNjemačka donosi zabranu deaktivacije sustava kočenja u nuždi za kamione