Nova pravila za zimsku opremu na cestama u Hrvatskoj

Uvođenjem novih propisa, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u Hrvatskoj donijelo je promjene u odredbama vezanim uz zimsku opremu vozila, propisane Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama. Posljednje izmjene ovog pravilnika, koje su stupile na snagu 7. srpnja 2023., posebno su usmjerene na aspekte zimske opreme motornih vozila.

Prema novim pravilima, zimska oprema za motorna vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t sada uključuje zimske pneumatike (M+S, M&S, M.S ili 3PMSF) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg. Također, propisuje se upotreba uređaja namijenjenih povećanju učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj vozilo vozi, koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimskom opremom autobusa, prema istom pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg. Ovi lanci i uređaji namijenjeni poboljšanju prianjanja kotača moraju biti tipno odobreni. Bitno je napomenuti da pneumatici s čavlima i dalje nisu dopušteni na motornim vozilima. Ova promjena pravilnika odražava pažnju donositelja propisa prema napretku tehnologije i raznolikosti uređaja za poboljšanje prianjanja kotača. Sada se ne uzimaju u obzir samo lanci, već i drugi uređaji koji doprinose boljem prianjanju, dok se priznaju i različite oznake zimskih guma kao što su M.S., M&;S ili 3PMSF, prema pisanju Slobodne Dalmacije.


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Nova pravila za zimsku opremu na cestama u Hrvatskoj

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

Prethodni članakNjemačka donosi zabranu deaktivacije sustava kočenja u nuždi za kamione
Sljedeći članakEuropski standardi i propisi za sigurna i zaštićena parkirališta za kamione