Udruga Convoy, hitni koridor spašava život

Što su interventna vozila?

Vozila s posebnim zvučnim oglašavanjem i plavim svjetlosnim oznakama smatraju se vozilima s pravom prednosti prolaska! Takva vozila nazivamo i interventnim vozilima!

Što je hitni koridor?

Kad interventno vozilo hitne pomoći, vatrogasaca ili policije ne može na vrijeme stići na mjesto nesreće, stvaraju se kolone i ugrožava se život unesrećenih. Ako je unesrećena osoba zaprimljena u hitni prijam i dobije odgovarajući tretman u roku jednoga sata od trenutka nastanka ozljede, njezine su mogućnosti za preživljavanje veće od 85 %.

Za prolazak interventnih vozila potrebno je stvoriti prometni koridor jer on može spasiti nečiji život. Na prometnici s dva prometna traka hitni koridor formira se tako što se vozila u desnom traku pomaknu što više udesno, a vozila u lijevom traku što više ulijevo.

Na prometnicama s tri traka oslobađa se srednji trak tako što se vozila u srednjem traku pomaknu u desni trak i propuste interventna vozila. Vozite savjesno i stvorite hitni koridor jer tako možete spasiti život!

Stvaranje Hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152. Na žalost, ovo pravilo u praksi funkcionira samo ukoliko se svi vozači pridržavaju i dopuštaju interventnim vozilima neometan prolaz do mjesta nesreće.

Vozači koji se ne znaju maknuti s puta za vozila hitne pomoći, policije ili vatrogasaca po novom zakonu platit će kaznu od 500 kuna.

 U SLUČAJU ZASTOJA STVORITE PROLAZ!

Hitni koridor letak 

Hitni koridor HAC