Udruga Convoy, Ažuriranje ADR-a 2023

Dana 1. siječnja 2023.  stupilo je na snagu dvogodišnje ažuriranje Uredbe ADR,  kojom se utvrđuju odredbe za cestovni prijevoz robe klasificirane kao opasne.

Primjena je u početku obvezna u prijevozu robe nacionalnim cestama i može se odgoditi na nacionalnoj razini do 1. srpnja 2023. Ovo ažuriranje donosi neke novosti koje se smatraju sporednim u pogledu karakteristika vozila ili posebnih slučajeva.

Jedna od glavnih novosti je proširenje obveze  imenovanja  sigurnosnog savjetnika za ADR na sve subjekte definirane kao “utovarivači.

Što se tiče vozila, ADR 2023 proširuje obvezu  automatskih aparata za gašenje požara u motornom prostoru  i toplinske zaštite za određene prijevoze zapaljivih tekućina i plinova.

Osim toga, spremnici koji prevoze zapaljive ukapljene plinove moraju biti opremljeni sigurnosnim ventilima. Što se pakiranja tiče, klasi 8 (korozivne tvari) treba dodijeliti pakirnu skupinu I ako se skupina ne može definirati na temelju ispitivanja.

Za opasni otpad,  uredba sada utvrđuje načine za procjenu njegove količine: za ambalažu se prijevoznom dokumentu dodaje popis ambalaže s naznačenom vrstom i nazivnim volumenom:
–  za kontejnere, procjena se temelji na njihovom nazivnom volumenu

– za prazne spremnike otpada, procjena se opravdava kroz procjenu koju dostavlja prijevoznik ili kroz opremu vozila.

Unece, koji priprema ADR i njegova ažuriranja, objavio je  kompletne pdf-ove ADR 2023  na tri jezika (engleski, francuski i ruski), koje možete besplatno preuzeti sa sljedeće poveznice.

ADR 2023

Prethodni članakADR kartica za opasne tvari: što je to, vrste i kako je dobiti
Sljedeći članakKočenje ispred kamiona u Danskoj se kažnjava “zatvorom”