Poljska, zabrana pretjecanja za kamione – počinje 1. Srpnja

Sve o tahografu

Preplatite se na Newsletter

Informirat ćemo vas o novim vijestima, važnim događanjima vezanim uz struku.

Poljska, prva velika europska država s 24-satnom zabranom pretjecanja na apsolutno svim autocestama i brzim cestama s najviše dva traka u jednom smjeru.

Zabrana će se odnositi na sva teretna vozila ukupne mase iznad 3,5 tona, kao i na sve skupove vozila duljine najmanje 7 metara, bez obzira na vrstu vučnog vozila.

U praksi se pak može pokazati da će zabrana usporiti promet kamiona za oko 10 km/h u odnosu na trenutnu stvarnost.

Zakon propisuje da će vozači na autocestama i brzim cestama moći pretjecati vozila koja se kreću brzinom znatno manjom od dopuštene za teretna vozila. Drugim riječima, moći će prestići one automobile koji se kreću znatno sporije od 80 km/h. Osim toga, postojat će i izuzetak za pretjecanje vozila koja obavljaju radove na čišćenju ili popravci kolnika, vozeći sa žutim svjetlom upozorenja.

Međutim, kada će autocesta ili brza cesta imati tri trake ili više, kamionima će biti dopušteno pretjecanje, ali samo u najsporija dva traka. Ulazak u treću ili četvrtu traku bit će strogo zabranjen.

Što je to “puno sporije” od 80 km/h? 

Ovdje nema točnih smjernica. Iz razgovora s ministarstvom, pak, može se zaključiti da će razlika od 10 km/h biti dovoljna.

No, ako policija utvrdi da nismo imali pravo pretjecanja, možete očekivati ​​kaznu. Za kršenje ove općedržavne zabrane dobiva se 8 kaznenih bodova, trenutno još nije definirana novčana kazna ali će najvjerojatnije iznositi 1000 zlota (otprilike 224.85 Eur).

Ostaje pričekati prvi vikend srpnja da vidimo kako će sve ispasti u praksi i kolike će se kolone stvarati.

IZVOR:
bnn.network
trans.info

spot_img
spot_img

Truck Show