Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

Nova uredba u Francuskoj: kazne za preopterećenje kamiona i daljinska provjera tereta

Sve o tahografu

Preplatite se na Newsletter

Informirat ćemo vas o novim vijestima, važnim događanjima vezanim uz struku.

U Francuskoj je 7. srpnja stupila na snagu nova uredba koja postavlja veću odgovornost na prijevozničke tvrtke i njihove naručitelje u slučaju preopterećenja kamiona. Ova inicijativa dio je šireg zakona o Lomu, koji je donesen 2022. godine s ciljem poboljšanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenja negativnog utjecaja cestovnog prometa na okoliš.

Prema novim odredbama, prijevoznici koji daju svojim vozačima upute koje nisu u skladu s maksimalnim osovinskim opterećenjima mogu biti kažnjeni novčanom kaznom pete klase, što je najviša razina kazne za prekršaje u cestovnom prometu u Francuskoj. To znači da se prijevoznici mogu suočiti s kaznama od čak 1500 eura za preopterećenje kamiona.

Međutim, nova uredba ide korak dalje, proširujući odgovornost i na druge sudionike u prijevozu robe. Pošiljatelji, špediteri, chartereri, agenti ili primatelji koji daju lažne izjave koje rezultiraju prekoračenjem težine ili osovinskog opterećenja također mogu biti kažnjeni petom klasom, izlažući se visokim financijskim kaznama.

Važno je napomenuti da se nova uredba također uvodi novu mjeru koja omogućuje daljinsku provjeru tereta kamiona. To znači da će kamioni moći biti kontrolirani radi preopterećenja bez potrebe za zaustavljanjem od strane policije. Još nije jasno hoće li se ova daljinska provjera provoditi pomoću novih radara ili postojeće opreme koja je konfigurirana za izdavanje kazni bez presretanja.

Ovim potezom francuske vlade naglašava se važnost sigurnosti cestovnog prometa i zaštite okoliša. Očekuje se da će nova uredba biti u potpunosti implementirana u narednim mjesecima.

Prijevoznici i svi sudionici u prijevozu robe u Francuskoj savjetuju se da pažljivo prouče i pridržavaju se novih propisa kako bi izbjegli visoke novčane kazne. Također, preporučuje se praćenje daljnjih obavijesti o načinu provedbe daljinske provjere tereta kamiona kako bi se spriječili eventualni prekršaji.

Ova nova regulativa predstavlja korak prema sigurnijem i održivijem cestovnom prometu u Francuskoj, a njeni učinci mogu imati pozitivan utjecaj na okoliš i sigurnost svih sudionika u prometu.

IZVOR:
rutiers.com
tamtongroup.com


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

U Francuskoj je 7. srpnja stupila na snagu nova uredba koja postavlja veću odgovornost na prijevozničke tvrtke i njihove naručitelje u slučaju preopterećenja kamiona.

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

spot_img

Ne tipkaj samo vozi

spot_img

Truck Show