Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

Nova regulacija za teretna vozila u zoni B Milano

Sve o tahografu

Preplatite se na Newsletter

Informirat ćemo vas o novim vijestima, važnim događanjima vezanim uz struku.

Počevši od 1. listopada 2023., Milano će implementirati važnu promjenu u prometnoj regulaciji kako bi poboljšao sigurnost i mobilnost u gradskom središtu. Ova nova regulacija zahvaća teretna vozila, posebno ona koja spadaju u kategorije N2 i N3.

Što su vozila N2 i N3?

Prije nego što se upustimo u detalje o novoj regulaciji, važno je razumjeti što predstavljaju kategorije N2 i N3. **Vozila kategorije N2** uključuju teretna vozila s najvećom dozvoljenom masom iznad 3,5 tone, ali manje ili jednake 12 tona. S druge strane, **vozila kategorije N3** obuhvaćaju ona koja imaju najveću dozvoljenu masu veću od 12 tona.

Zabrana pristupa području B

Nova regulacija se odnosi na **Područje B**, poznato i kao Zona ograničenog prometa u Milanu. Od 1. listopada 2023., teretna vozila ili sklopovi vozila kategorija **N3** bit će zabranjeni pristup i kretanje unutar ovog područja od 7:30 do 19:30 radnim danom, od ponedjeljka do petka.

Proširenje na vozila kategorije N2

Sljedeći korak u ovoj inicijativi bit će proširenje zabrane na vozila kategorije **N2**. To su vozila čija masa prelazi 3,5 tone, ali ne prelazi 12 tona. Ova nova faza počet će od 1. listopada 2024.

Iznimke za vozila s naprednim sustavima detekcije

Iako će se ove zabrane primjenjivati, postoje iznimke za vozila koja su opremljena naprednim sustavima detekcije. Ovi sustavi uključuju akustičnu emisiju i sposobnost detekcije prisutnosti pješaka i/ili biciklista u blizini prednjeg dijela vozila, čime se smanjuje opasnost od tzv. “mrtvih kutova”.

Kako prepoznati sigurnosne sustave?

Vozila koja su opremljena naprednim sigurnosnim sustavima detekcije moraju imati posebnu naljepnicu koja vizualno signalizira prisutnost ovih uređaja na vozilu.

Važni datumi za vlasnike vozila

Vlasnici teretnih vozila kategorija N3 i N2 koji žele izbjeći zabrane pristupa trebaju posjedovati kupoprodajni ugovor koji potvrđuje ugradnju ovih sigurnosnih sustava. Rok za ugradnju je najkasnije do 31. prosinca 2024. odnosno 31. prosinca 2025.

Ova nova regulacija ima za cilj povećati sigurnost u prometu i smanjiti rizike za pješake i bicikliste u Milanu. Vlasnici teretnih vozila pozvani su da se pridržavaju novih pravila kako bi doprinijeli boljoj prometnoj situaciji u gradu.

Za dodatne informacije o ovoj regulaciji, preporučujemo kontaktiranje lokalnih prometnih vlasti ili posjet službenoj web stranici grada Milana.


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Nova regulacija za teretna vozila u zoni B Milano

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

spot_img

Ne tipkaj samo vozi

spot_img

Truck Show