Italija utrostručila kazne za korištenje mobitela tijekom vožnje
Slika: Freepik

Italija je odlučila poduzeti odlučne korake kako bi smanjila broj prometnih nesreća sa smrtnim ishodom na svojim cestama. U sklopu tih napora, Vijeće ministara u Rimu nedavno je odobrilo značajne izmjene u propisima o cestovnom prometu, koje uključuju drastično povećanje kazni za vozače koji koriste mobitel dok voze.

Visoke kazne za nepropisno korištenje mobitela za volanom

Prema novim propisima, vozači koji budu uhvaćeni kako koriste pametne telefone za vrijeme vožnje suočit će se s visokim novčanim kaznama. Ove kazne dosežu čak do 1697 eura, čineći ih ozbiljnom potporom apelu na sigurniju vožnju.

Oduzimanje bodova i vozačke dozvole za ponovljene prekršaje

Ministarstvo prometa u Rimu ide korak dalje u oštrim mjerama. Osim visokih novčanih kazni, vozači će se suočiti s oduzimanjem čak osam bodova s vozačke dozvole, te suspenzijom iste na razdoblje od 15 dana do dva mjeseca. Ponovljeni prekršaji unutar dvije godine donose još ozbiljnije posljedice, uključujući oduzimanje vozačke dozvole na razdoblje od jednog do čak tri mjeseca, uz obvezu plaćanja kazne koja se kreće od 644 do najviše 2588 eura. Takvi prekršitelji bit će suočeni s gubitkom deset bodova s vozačke dozvole.

Povećanje kazni za prekoračenje brzine – Nulta tolerancija

Osim kazni za korištenje mobitela, predloženo je i povećanje kazni do 1084 eura za vozače koji barem dva puta u godini dana prekrše ograničenje brzine. Dodatno, takvi prekršitelji mogu očekivati oduzimanje vozačke dozvole na razdoblje od 15 do 30 dana.

Očekuje se odobrenje parlamenta – Sigurnost na prvom mjestu

Sve predložene mjere još treba odobriti parlament u Rimu kako bi postale službeni zakon. Ove inicijative dio su bodovnog sustava vozačkih dozvola koji vrijedi i za turiste koji posjećuju Italiju. Prema tom sustavu, vozači dobivaju početnih 20 kreditnih bodova, a njihovo trošenje može rezultirati zabranom vožnje na talijanskim cestama.

Ove promjene u zakonodavstvu jasno pokazuju odlučnost talijanskih vlasti u borbi protiv nepažnje i nepoštivanja prometnih pravila koji mogu dovesti do ozbiljnih nesreća. Vozači su pozvani na odgovorno ponašanje za volanom kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika u prometu.

IZVOR:
corriere.it


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Italija utrostručila kazne za korištenje mobitela tijekom vožnje

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

Prethodni članakNjemačka automatske kazne za telefon