Strože sankcije za korištenje pametnih telefona za volanom u Belgiji

U cilju poboljšanja sigurnosti na cestama, Belgija uvodi strože sankcije za vozače uhvaćene u korištenju pametnih telefona tijekom vožnje. Nova mjera, koja stupa na snagu od 1. veljače 2024., predviđa gubitak vozačke dozvole na petnaest dana za sve prekršitelje ove zabrane.

Do sada je kazna za korištenje mobilnog telefona za volanom bila ograničena na trenutnu naplatu novčane kazne od 174 eura. Međutim, novi propisi ukazuju na ozbiljan pristup vlade prema problemu ometanja vožnje, odražavajući konstantne brige vezane uz sigurnost na cestama. Čak i brzi pogled na mobitel dok čekate na crvenom svjetlu smatrat će se prekršajem.

Iako su dostupne hands-free opcije, mnogi vozači i dalje koriste svoje telefone tijekom vožnje za navigaciju, slanje poruka ili čak snimanje. Ovo ponašanje ne samo da je zabranjeno, već predstavlja i značajan rizik za vozače i druge sudionike u prometu. Istraživanja pokazuju da čak i kratka distrakcija, poput gledanja u pametni telefon na suvozačevom sjedalu, može značajno povećati rizik od nesreće.

U Belgiji, korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje je već kažnjivo, ali novi propisi donose dodatnu ozbiljnost u pristupu kažnjavanju. Osim novčane kazne od 174 eura, vozači sada riskiraju i gubitak vozačke dozvole na petnaest dana. Važno je napomenuti da se ova mjera primjenjuje u određenim regijama, poput Limburga, istočne Flandrije i Halle-Vilvoordea, što ukazuje na regionalne razlike u provedbi i visini kazni.

Ova inicijativa ima za cilj podići svijest o opasnostima korištenja mobilnih telefona tijekom vožnje i potaknuti sigurnije ponašanje za volanom. Vozači su pozvani da se pridržavaju novih pravila kako bi osigurali vlastitu i tuđu sigurnost na cestama.

IZVOR: newmobility.news


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Strože sankcije za korištenje pametnih telefona za volanom u Belgiji

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

Prethodni članakItalija utrostručila kazne za korištenje mobitela tijekom vožnje