Europski propisi za zimsku opremu na kamionima i autobusima

U mnogim državama Europe zakoni u pogledu zimske opreme vozila vrlo su različiti. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod drugih, pak,
u vrijeme proglašenih zimskih uvjeta na cestama. Donosimo vam detaljni pregled propisa koji vrijede za autobuse, kamione i ostala komercijalna vozila.

Država  Odredbe o gumama Odredbe o lancima za snijeg Daljnje informacije
 

Albanija

 

Nema općenith odredbi za zimske gume.

 

Lanci za snijeg, za pogonsku osovinu moraju se prevoziti u vozilu. Koristite se prema prometnim znakovima i uvjetima na cesti.

 

Gume s čavlima su zabranjene.

Austria Zimske gume su obvezne od 1. studenog do 15. travnja. Ako ne udovoljavate traženim uvjetima rizikujete
zabranu upravljanja vozilom i tešku kaznu 35 do 5000 €. Kamioni ukupne bruto mase veće od 3.5t. Moraju biti opremljeni M + S gumama
na najmanje jednoj pogonsku osovini
s min. gazištem dubine 6 mm (bias) i 5 mm (radijalne). Zimske gume su obveznne za autobuse (kategorija M2, M3) od 1. Studenog do 15. Ožujka.
Lanci za snijeg moraju se prevoziti u vozilu za najmanje dvije pogonske osovinske gume od 1. Studenog do 15. Travnja.

Koristite ih na cestama prekrivenim snijegom i ledom.

Lanci s čavlima su za branjeni za vozila ukupne bruto mase veće od 3.5t.
Belgija Nema generalnih odredbi za zimske gume. Obavezno je imati na svim pogonskim kotačima M+S gume, istog proizvođača. Lanci za snijeg dozvoljeni su samo na cetama pokrivenim snijegm ili ledom. Gume s čavlima su zabranjene.
 

BiH

Od 15. studenog do 15. travnja, postoje dvije opcije kojesu obvezne za vozila s više od 8 sjedala
i za vozila ukupne dopuštene bruto mase veće od 3.5t:Opcija 1: Gume sa zimskim profilom na pogonskoj osovini sa min. 4mm dubinom profila.Opcija 2: Gume sa standardnim profilom sa min. 4mm dubina profila, u slučaju zimskih uvjeta (snijeg pada,
kiša koja se smrzava) lanci za snijeg treba montirati na pogonsku osovinu.
Lanci za snijeg moraju biti u vozilu od 15. studenog 15. travnja. Lopata za snijeg i vreća pijeska od 25 do 50 kg moraju se prevoziti u vozilu. Gume s čavlima su zabranjene.
Belorusija Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg dozvoljeni su samo na cetama pokrivenim snijegm ili ledom. Gume s čavlima su dozvoljene.
Bugarska Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg moraju se prevoziti u vozilu od 1. studenog do ožujka 31. Uporaba je obvezno na planinskim prijevojima ili kad je upotreba označena prometnim znakovima. Gume s čavlima su zabranjene. Bez adekvatne zimske opreme može se zabraniti ulazak u zemlju ili zabraniti dalnja vožnja.
Hrvatska Zimske gume obvezne od 15. studenog do travnja 15. M + S gume su obvezne na pogonskoj osovini vozila veće ukupne dopuštene mase od 3.5t. Lanci za snijeg potrebni za pogonsku osovinu u određenim uvjetima.
Lanci za snijeg obvezni u nekim područjima (Lika / Gorski kotar).
Gume s čavlima su zabranjene. Komercijalno rabljena vozila (kamioni, autobusi, kombi…) moraju imati lopatu za snijeg.
Češka

Republika

Zimske gume obvezne od 1. studenog do 31. ožujka, ovisno o uvjetima na cesti tijekom zime, ili u
slučaju znaka “zimski komplet”. M + S gume su obvezne na pogonskim osovinama vozila veće ukupne dopuštene mase iznad 3.5t s min. 6mm dubinom profila
Lanci za snijeg obvezni su, ako jeto označeno navedeno prometnim znakovima na
najmanje dva pogonska kotača vozila s 3 i više osovina.
Gume s čavlima su zabranjene.
Danska Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg obavezni su od 1. studenog do 15. travnja. Gume s čavlima dozvoljene su od 1. studenog do travnja 15. s čavlima gume treba montirati na svim gumama
tijekom tog razdoblja.
Estonia Zimske gume obvezne (radijalne gume sa min. 3 mm dubine utora) od 1. prosinca do 1. ožujka
(Također od listopada do travnja, ovisno o vremenskim uvjetima).
Lanci za snijeg dopušteno samo na cestama prekrivenim snijegom i ledom. Gume s čavlima zabranjene su za vozila dopuštene ukupne mase veće od 3.5t.
Finska Vozila vozila dopuštene ukupne mase veće od 3.5t, sa min. 1.6mm dubinom profila. Lanci za snijeg su dopušteni samo na cestama prekrivenim snijegom i ledom. Gume s čavlima dozvoljene su od 1. studenog do prvog ponedjeljka poslije Uskrsa. Ovisno o vremenskim uvjetima.
Uvjeti ovaj se rok može produžiti. Max. 80 km / h brzine za vozila iznad 3.5t ukupne bruto mase.
Dopušteno: Prosječna ispupčenost max. 1,5 mm i max. 50 čavala po
metaru opsega u gumama, proizvedene nakon 1. srpnja 2013.
Francuska Nema generalnih odredbi za zimske gume. Iznimke su označene prometnim znakovima. Koristite lanace za snijeg kada je to označeno prometnim znakovima. Vozila ukupne dopuštene mase bruto iznad 5t gume s čavlima mogu koristiti od prve subote prije 11. studenog do posljednje
nedjelje u ožujku, max. brzina 90 km / h. Vozila s takvim gumama (čavli) moraju biti označeni naljepnicom. Gume sčavlima su
zabranjene za vozila iznad dopuštene ukupne mase veće od 3.5t.
Njemačka Situacijski uvjet zimska oprema: Vozila ukupne dopuštene bruto mase manje od 3.5t moraju biti opremljena sa zimskim / M + S gumama
na sve kotače.
Vozila ukupne dopuštene bruto mase veće od 3.5t moraju biti opremljena sa zimskim / M + S gume na pogonskim osovinama. Vremensko razdoblje nije navedeno.
Korišenje lanaca za snijeg je obavezno kada je to označeno prometnim znakovima. Gume s čavlima zabranjene. Iznimka: Routa
u pravcu „Kleines Deutsches Eck“.
60€ za neprikladne gume 80€ za ometanje prometa zbog neprikladnih guma,
100€ fza uzrokovanje opasnih situacija zbog neprikladnih guma, 120€ za uzrokovanje prometne nesreće zbog neprikladnih guma.
Plus 1 bod za svaku pogrešku. (Flensburg Point System)
Engleska Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg su dopušteni samo na cestama prekrivenim snijegom i ledom. Gume s čavlima su dopuštene sve dok se površina ulica ne bi oštečivala.
Mađarska Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg su dopušteni samo na cestama prekrivenim snijegom i ledom.
Primjena lanaca za snijeg može biti obvezna zbog posebnih vremenskih uvjeta (max brzina 50 km / h).
U zimskim uvjetima ulazak u državu može biti odbijen za strana vozila ako nemaju lance za snijeg.
Gume s čavlima su zabranjene
Irska Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg su dopušteni samo na cestama prekrivenim snijegom i ledom. Gume s čavlima su dozvoljene, max. brzina 96/112 km/h (nacionalne ceste/autoceste).
Italija Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg moraju se prevoziti u vozilu. Zimski propisi prot. RU / 1580 odnose se samo na sljedeće kategorije vozila: M1, N1 i O1.
Kosovo Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg za pogonsku osovinu moraju se prevoziti u vozilu. Upotreba u skladu s prometnim znakovima i uvjetima. Gume s čavlima su zabranjene. Autobusi i kamioni moraju imati lopatu za snijeg.
Latvija Zimske gume (M + S) obvezno za vozila ukupne bruto dopuštene mase manje od 3.5t od 1. prosinca do 1. ožujka Min. 3mm dubina profila. Lanci za snijeg su dopušteni samo na cestama prekrivenim snijegom i ledom. Gume s čavlima su dozvoljene u razdoblju od 1. listopada do 30. travnja za vozila ukupne bruto dopuštene mase veće od 3.5t.
Lihtenštajn Nema generalnih odredbi za zimske gume. Međutim, tu je pitanje odgovornosti ako se koriste ne adekvatne gume,
oprema vozila mora odgovarati vremenskim uvjetima.
Lanci za snijeg su dozvoljeni. No nisu potrebni u dolinama. U planinama obaveza uporabe lanaca za snijeg je označena prometnim znakovima. Vozilma dupuštene ukupne bruto mase iznad 7.5t : gume s čavlima su dozvoljene od 1. studenog do 30. travnja, max. brzina 80 km / h.
Sve gume moraju imati čavle. Vozila koje koriste gume s čavlima moraju biti označena naljepnicom.
Litvanija Zimske gume obvezne za vozila ukupne dopuštene bruto mase manje od 3.5t od 1. studenog do 1. travnja. Gume s čavlima su dozvoljene između 1 studenog i 1 Travnja.
Luxemburg Sve pogonske osovine na kamionima i autobusima moraju biti opremljene sa zimskim gumama (M + S)
u zimskim uvjetima (snijeg, led,).
Lanci za snijeg su dopušteni samo na cestama prekrivenim snijegom i ledom. Gume s čavlima su zabranjene.
Makedonija Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg moraju se prevoziti u vozilu od 15. listopada do 15. ožujka, ako vozilo ima samo standardne gume. Autobusi i kamioni moraju imati lopatu za snijeg. Gume s čavlima su zabranjene.
Crna Gora Gume s oznakom M + S ili zimske gume obvezne od studenog do travnja na određenim cestama,
određuje Ministartvo policije. Min. 4mm dubina profila.
Lanci za snijeg za pogonsku osovinu moraju se prevoziti u vozilu. Upotreba u skladu s prometnim znakovima i uvjetima. Autobusi i kamioni moraju imati lopatu za snijeg. Gume s čavlima su zabranjene.
Nizozemska Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg nisu dozvoljeni na javnim cestama. Gume s čavlima su zabranjene.
Norveška Vozila ukupne bruto samse veće od 3.5t min. dubina 5mm profila guma. Obvezno od 1. studenog do prvog ponedjeljka poslije
Uskrsa (Južna Norveška), te između 16. listopada i 30. travnja (Sjeverna Norveška).Obavezna upotreba zimskih guma na svim osovinama od od 15. studenog do 31. ožujka.Ovdje možete pronaći popis s odobrenih zimskih guma: www.stro.no
Vozila ukupne bruto mase veće od 3.5t obvezna su imati lance za snijeg u razdoblju kada je to zakonom određeno.

Kamioni sa prikolicom ili poluprikolicim mora imati 7 lanaca.

Gume s čavlima (prosječna izbočina
1.7mm) dopušteno od 1. studenog
do prve nedjelje
nakon Uskrsa.
U ‘Nordland, Troms and Finnmark‘
od 16. listopada do 30. travnja.
Kamioni i prikolice: gume s čavlima na
istoj osovini.
U Trondheimu i Oslo naplaćuje se korištenje guma s čavlima: dnevne ulaznice mogu se nabaviti naprodajnim automatima glavnih ceta
ili putem telefona ili SMS-a (poslano
sa Norveškog, Švedskog ili
Danskog telefonskog broja). Mjesečne
i godišnje ulaznice za Trondheim
mogu se nabaviti u Trondheim City
Parkirni ured u Erlingu, Skakkes Gates
40, 7012 Trondheim.
Dnevna
karta košta oko 3.90 Eura,
mjesečne karte 52 Eura i
Godišnje ulaznice oko 155 eura (Troškovi
su dvostruki za
vozila ukupne bruto mase veće od 3.5t).
Kazna za ne imanje karte je 97 Eura.
Poljska Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg dopušteni su samo na cestama prekrivenim snijegom i ledom. Prometnim znakovima na cestama je regulirana obavezna upotreba lanaca za snijeg. Gume s čavlima su zabranjene.
Portugal Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg privremeno obvezni kad je to označeno prometnim znakovima (što se događa u najvišim područjima). Gume s čavlima su zabranjene.
Rumunjska U slučaju zimskih uvjeta na cesti M + S ili zimske gume su obvezne za pogonskim
osovina svih vozila ukupno bruto dopuštene mase veće od 3.5t isto i za vozila prijevoz ljudi (više od 9 sjedala).
Vozila ukupno bruto dopuštene mase veće od 3.5t moraju biti opremljeni s lancima za snijeg, koji se trebaju montirati kad je to označeno
odgovarajućim prometnim znakovima.
Vozila ukupno bruto dopuštene mase veće od 3.5t moraju imati lopatu za snijeg i vreću s pijeskom. Gume s čavlima su zabranjene.
Rusija Očekuje se novi Tehnički propis. U mjesecima prosinac, siječanj, veljače, putnički lagani kamion,
kamioni i autobusi moraju biti opremljeni na svim osovinama s gumama označena M + S ili s 3 PMSF-Symbol (Tri Peak Mountain Snowflake-simbol).
Minimalna dubina profila 4mm.
Lanci za snijeg se preporučuju, ali nisu obavezni. Uporaba guma s čavlima zabranjena je u ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj, kolovoz).
Srbija Gume s oznakom M + S simbolima ili zimske gume, obvezno od studenog do travnja. Min 4 mm dubina profila.
Upotreba u skladu s prometnim znakovima i uvjetima.
Lanci za snijeg za pogonsku osovinu moraju se prevoziti u vozilu. Upotreba u skladu s prometnim znakovima i uvjetima. Uporaba guma s čavlima zabranjena. Kamioni i autobusi moraju imati lopatu za snijeg.
Slovačka Zimske ili M + S gume obvezne za kamione ukupne dopuštene bruto mase veće od 3.5t od 15. studenog i 31. ožujka na pogonskoj osovini. Lanci za snijeg moraju se nalaziti u vozilu.
Upotreba u skladu s prometnim znakovima i uvjetima.
Uporaba guma s čavlima zabranjena
Slovenija Razdoblju od 15. studenog do 15. travnja, postoje dvije opcije koje su obvezne za ukupne bruto dopuštene mase veće od 3,5t:

opcija 1: zimske gume (najmanje) na pogonsku osovinu (min. 3 mm dubina profila)

option 2: standardne gume, lanci moraju biti u vozilu i montiraju se ovisno o zimskim uvijetima.

Lanci za snijeg moraju se nalaziti u vozilu ukupne dopuštene bruto mase veće od 3.5t ukoliko nisu namontirane zimske gume. Uporaba guma s čavlima zabranjena
Španjolska Nema generalnih odredbi za zimske gume. Zimske ili M + S gume obvezne kad je to označeno prometnim znakovima. Lanci za snijeg su dozvoljeni kada je to označeno prometnim znakovima ili naređeno od ovlaštenih osoba. Lanci za snijeg dozvoljeni su samo na cestama prekrivenim snijegom i ledom. Uporaba guma s čavlima do 2mm dužine klinova su dozvoljeni na snijegom prekrivenim cestama.
Švedska U zimskim uvjetima, minimalna dubina profila je 5mm na svim gumama, osim na prikolici. M + S označene zimske
gume su obavezne na pogonskoj osovini za vozila ukupne dopuštene bruto mase veće od
3.5t od 1. prosinca do 31. ožujka za popis odobrenih zimskih guma za pogonsku osovinu
posjetite www.stro.se.
Lance za snijeg preporčeno je imati u vozilu. Gume s čavlima dopušteno od 1. listopada do 15. travnja, ovisno o vremenskim uvjetima
to razdoblje može se produžiti. Najviše 50 klinova po metru opsega u gumama proizvedene nakon 1. srpnja 2013.
Švicarska Nema generalnih odredbi za zimske gume, regionalni propisi su mogući u zimskim uvjetima na cestama (npr alpski prijevoji).
Min dubina profila za zimske gume 1.6mm. U slučaju nesreće sa standardnim gumama u zimskim uvjetima, treba biti svjestan pitanja odgovornosti.
Ako vlasti najavljuju obvezu lanaca za snijeg, dopuštena je vožnja samo sa lancima (vozila na četiri ili više kotača mogu biti isključena iz prometa).
Uporaba lanaca za snijeg u označena je odgovarajućim prometnim znakovima i uvjetima.
Gume sčavlima su zabranjene za vozila ukupne dopuštene bruto mase manje od 3.5t između 1. studenog i 30. travnja ili na
zasniježenim cestama. Max. brzina 80 km / h. Vozila s takvim gumama moraju biti označena naljepnicom 80 km / h.
Turska Od 1. prosinca do 1. travnja je obvezno za gospodarska vozila da koriste zimske gume u međugradskim vožnjama.
U gradovima, lokalne vlasti će odrediti rok korištenja zimskih guma za svaki grad pojedinačno.
Sve vrste kamiona, traktora i autobusa moraju biti opremljeni gumama
označenim sa M + S, M + S i 3PMSF simbolom ili simbol 3PMSF na pogonskoj osovini. Sve vrste kombija, lakih kamiona, pickups i osobna vozila
kojia se koriste u komercijalne svrhe (taxi, itd) moraju biti opremljeni gumama s oznakom M + S, M + S i simbolom 3PMSF ili sa simbolom 3PMSF
na svim osovinama.Kada se koriste obnovljene gume, uzorak gazišta mora biti zimska guma. Min. dubina profila komercijalnih guma vozila je 4mm.
preporuča se lance za snijeg imati u vozilu. Lanci za snijeg se koriste na cestama prekrivenim snijegom i ledom. Uže za vuču i klin treba provesti u vozilu. Gume s čavlima se također mogu koristiti kao zimske gume.
Ukrajina Nema generalnih odredbi za zimske gume. Lanci za snijeg se koriste na cestama prekrivenim snijegom i ledom. Gume sčavlima su dozvoljene