Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

Austrija zimski uvjeti

Sve o tahografu

Preplatite se na Newsletter

Informirat ćemo vas o novim vijestima, važnim događanjima vezanim uz struku.

Od 1.11. do 15.4. u Austriji je na snazi obveza korištenja zimskih guma za sva teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 3,5 t. Odgovarajuće zimske gume moraju biti postavljene barem na kotačima jedne pogonske osovine.

 Za autobuse obveza korištenja zimskih guma vrijedi od 1.11. do 15.3.

Pažnja: Bez obzira ima li na kolniku snijega ili ne, obveza korištenja zimskih guma vrijedi uvijek za teretna vozila preko 3,5 t najveće dopuštene mase i autobuse.

Pored navedenog, sva teretna motorna vozila s najvećom dopuštenom masom iznad 3,5 t i autobusi od 1.11. do 15.4. moraju imati sa sobom odgovarajuće lance za snijeg za najmanje dva pogonska kotača.

 Pažnja: Lanci za snijeg smiju se koristiti samo u slučaju potrebe i jedino ako su postavljeni tako da ne mogu ošteti površinu kolnika (tj. kad je kolnik prekriven neprekidnim ili samo u maloj mjeri isprekidanim slojem snijega ili leda).

 Kod nepridržavanja navedenih mjera prijeti isključivanje vozila iz prometa i izricanje novčane kazne u iznosu od 5.000,00 eura ili šest tjedana zatvorske kazne. Nadalje, ako dođe do udesa, prijeti čak i kazneni progon sukladno građanskom/kaznenom pravu.

Lanci za snijeg

Nošenje lanaca za snijeg

U razdoblju od 1.11. do 15.4. vozači teretnih vozila iznad 3,5 t ukupne mase i autobusa (klase M2, M3, N2 i N3), kao i vozila izvedena iz takvih vozila, moraju imati prikladne lance za snijeg za najmanje dva pogonska kotača.

Korištenje lanaca za snijeg

  • Ne postoji opća zakonska obveza korištenja lanaca za snijeg.
  • Korištenje lanaca za snijeg, međutim, može se na određenim dionicama ceste odrediti prometnim znakom “Propisani lanci za snijeg”. U tom slučaju lanci za snijeg moraju biti pričvršćeni na najmanje dva pogonska kotača od prometnog znaka. 
  • Na cestama na kojima uporaba lanca za snijeg nije propisana gornjim prometnim znakom, vozač smije koristiti lance za snijeg samo ako je to potrebno zbog ceste i vremenskih prilika. Nadalje, uporaba je dopuštena samo ako su lanci za snijeg pričvršćeni na takav način da ne mogu oštetiti površinu kolnika (ako je kolnik prekriven neprekidnim ili ne značajno prekinutim slojem snijega ili leda). Vozač je na kraju odgovoran za donošenje odluke na temelju stanja na  cesti i vremenskih uvjeta o tome jesu li lanci za snijeg neophodni za sigurnu upotrebu ceste. 

Snijegom pokriveni putokazi i oznake na podu

Ako se snijegom prekriveni prometni znakovi više ne mogu prepoznati, oni su nevaljani i mora se poštovati općenito prometno stanje.

  • Okrugli prometni znak koji je u potpunosti prekriven ledom ili snijegom i stoga nečitak ne može biti prepoznat i stoga nije valjan. S druge strane, i dalje se primjenjuje okrugli prometni znak koji nije u potpunosti, već samo djelomično pokriven i još uvijek prepoznatljiv.
  • Međutim, ako se prometni znak može prepoznati po vanjskom obliku (npr. Osmerokutni znak „stop“, trokutasti znak „daj prednost“), mora se poštivati.

Ako je podna oznaka u potpunosti prekrivena snijegom i zbog toga nije prepoznatljiva, ne vrijedi samo ako odgovarajuće prometno pravilo nije dodatno najavljeno čitljivim prometnim znakom. Ako je cesta prekrivena snijegom i ne vide se strelice za smjer, primjenjuju se opća pravila cestovnog prometa.

Uklonite led i snijeg iz vozila

Prije početka putovanja vozač mora osigurati dovoljnu vidljivost . Sigurno upravljanje mora biti moguće. Jednostavno čišćenje malog dijela ili samo vjetrobranskog stakla nije dovoljno.

Nadalje, vozač mora osigurati da registarska pločica vozila (i prikolice) bude bez leda i snijega

Led i snijeg s krova vozila (i prikolice) treba ukloniti prije vožnje . To umanjuje rizik zaprečivanja ili čak ugrožavanja ostalih sudionika u prometu tijekom vožnje.

Zagrijavanje (turiranje) motora prije početka putovanja izričito je zabranjeno zakonom.

Što su zimske gume u smislu Zakona o motornim vozilima?

To su gume koje su namijenjene upotrebi kao gume za snijeg i blato i koje imaju odgovarajuću dubinu profila. Moraju biti označeni kraticom “M + S”, “MS” ili “M&S”. Zimske gume također uključuju gume na kojima se također ili isključivo nalazi takozvani alpski simbol (planinski piktogram sa pahuljicom).

Cjelogodišnje gume smiju se koristiti kao zimske gume samo ako su označene kao što je gore opisano. Posebne gume moraju imati kraticu “ET”, “ML” ili “MPT” na zidu gume da bi se mogle smatrati zimskim gumama.

Minimalna dubina profila guma

Minimalnu dubinu profila treba shvatiti kao zakonski minimalni zahtjev. Nedostatak nije dopušten. Osim toga, gume ne smiju imati pukotine ili odvojene dijelove profila ili bočnih zidova koji su vidljivi golim okom i protežu se do dna gume.

.

Zimske gume:

 Vozila preko 3,5 t bruto mase vozila5,0 mm (radijalne gume) 6 mm (dijagonalne gume)

spot_img

Ne tipkaj samo vozi

spot_img

Truck Show