Vožnja kamiona i kronična bol u leđima

  Kronična bol u leđima često prati vozače kamiona, a istraživanja sugeriraju da čak 59% njih pati od ovog problema. Uzroci ove boli često leže u dugim satima provedenim za upravljačem i nedostatku tjelesne aktivnosti koji je inherentan tom zanimanju. Kretanje je ključno za očuvanje zdravlja kralježnice, jer potiče cirkulaciju hranjivih tvari između diskova i ostatka kralježnice. Kada se ovo redovito ne događa, diskovi gube potrebne hranjive tvari, što dovodi do bolova u leđima.

  Uobičajeni uzroci kronične boli u leđima:

  1. Kompresija zglobova kralježnice: Dugi periodi sjedenja u istom položaju mogu izazvati pritisak na kralježnicu, što rezultira stegnutim mišićima u donjem i gornjem dijelu leđa.

  2. Išijas: Nedostatak kretanja i dugotrajno sjedenje mogu uzrokovati išijas, bol koja se širi od donjeg dijela leđa do nogu.

  Uobičajeni problemi s kralježnicom:

  – Kompresija kralježnice: Dugi sati sjedenja stvaraju pritisak na kralježnicu, uzrokujući stezanje mišića donjeg i gornjeg dijela leđa.

  – Išijas: Ova bol se širi niz nogu i leđa, često uzrokovana hernijom diska koja pritišće išijatični živac.

  – Bol u vratu: Loše držanje i stres uzrokuju bol u vratu kod vozača kamiona.

  – Tenzijske glavobolje: Napeti mišići u bazi lubanje mogu uzrokovati pulsirajuće glavobolje.

  – Iritacija Ramena: Prekomjerno naprezanje pri utovaru – istovaru, ozljede rotatorne manšete i tendonitis bicepsa mogu uzrokovati bol u ramenu.

   Savjeti za prevenciju kronične boli u leđima:

  1.Redovito se istežite: Planirajte kratke pauze tijekom vožnje i iskoristite ih za istezanje kralježnice. Okretanje kralježnice u sjedećem položaju može pomoći u smanjenju napetosti.

  2.Uključite se u redovitu tjelesnu aktivnost: Vježbanje, joga, može ojačati mišiće oko kralježnice i održati ju zdravom.

  3.Koristite potporu za leđa: Ako vaše sjedalo nema lumbalnu potporu, stavite smotanu deku ili lumbalni jastuk kako biste očuvali prirodnu krivinu donjeg dijela leđa. Prevencija kronične boli u leđima ključna je za održavanje zdravlja vozača kamiona. Redovito istezanje, tjelesna aktivnost i korištenje podrške za leđa mogu značajno smanjiti bolove i poboljšati opće dobro stanje.
  Sjetite se, briga o vlastitom tijelu važna je jednako kao i briga o vozilu koje vozite.

  17 jednostavnih vježbi istezanja za vozače kamiona

  Jednostavne vježbe istezanja

  7 jednostavnih joga istezanja za vozače kamiona

  Joga vježbe

  Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

  Vožnja kamiona i kronična bol u leđima

  Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

  Prethodni članakProfesionalni vozači: očuvanje zdravlja i zdravstveni izazovi
  Sljedeći članakNajčešće ozljede i bolesti profesionalnih vozača kamiona