Najčešće ozljede i bolesti profesionalnih vozača kamiona

  Vožnja kamiona je zahtjevan posao koji donosi specifične rizike i izazove, a ozljede su neizbježan dio tog iskustva. Vozači kamiona često su izloženi dugotrajnom sjedenju, vibracijama i ponavljajućim pokretima tijekom vožnje, što može rezultirati raznim ozljedama mišića, zglobova i živaca. Evo sedam uobičajenih ozljeda koje vozači kamiona mogu doživjeti, zajedno s načinima kako ih prepoznati i spriječiti.

  Akutna bol u vratu i leđima

  Dugotrajna vožnja i stalne vibracije mogu uzrokovati oštećenje kralježaka ili diskova, rezultirajući kroničnom ili povremenom boli u vratu ili leđima. Terapija i vježbe za jačanje leđa i ramena mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma, dok pravilno držanje tijela tijekom vožnje može spriječiti daljnje oštećenje.

  Sindrom nemirnih nogu

  Ovaj sindrom karakterizira neodoljiva potreba za pomicanjem nogu, praćena grčevima i trncima u donjim udovima. Redovita tjelesna aktivnost, održavanje zdrave težine i minimaliziranje unosa kofeina mogu pomoći u sprječavanju ovog sindroma, dok masaže i fizioterapija mogu ublažiti simptome.

  Išijas

  Probadajuća bol koja se širi od donjeg dijela leđa do stražnjice i noge može biti znak pritiska ili oštećenja išijatičnog živca. Primjena leda i odgovarajuće vježbe istezanja mogu pomoći u smanjenju boli i upale.

  Piriformis sindrom

  Ova ozljeda karakterizira bol u glutealnom području i bokovima, uzrokovana napetim mišićima kuka ili neusklađenošću zdjelice. Redovito istezanje i jačanje mišića mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

  Sindrom izgaranja

   Izražena iscrpljenost, nemotiviranost i emocionalna nestabilnost mogu biti znakovi ovog sindroma koji proizlazi iz dugotrajnog stresa i preopterećenja poslom. Važno je identificirati i modificirati radne uvjete koji doprinose ovom stanju te pružiti psihološku podršku vozačima.

  Uganuća

  Spoticanje ili padanje prilikom silaska s kamiona može rezultirati uganućima ili ozljedama gležnja. Odmah liječenje i primjena ledene terapije mogu ublažiti simptome i ubrzati oporavak.

  Sindrom karpalnog tunela ili Tendinitis (upale tetive mišića)

  Ponavljajući pokreti tijekom vožnje mogu dovesti do ozljeda kao što su sindrom karpalnog tunela ili tendinitisa. Redovite pauze za odmor, istezanje i promjena položaja ruku mogu pomoći u sprječavanju ovih ozljeda.

  Apneja

  Apneja za vrijeme spavanja, posebno opstruktivna apneja, česta je bolest među vozačima kamiona. Ova poremećena disanja tijekom spavanja može rezultirati umorom i pospanošću tijekom dana, što povećava rizik od prometnih nesreća. Rano prepoznavanje i liječenje apneje za vrijeme spavanja važno je kako bi se osigurala sigurnost vozača i drugih sudionika u prometu.

  Preventivne mjere poput redovitih pauza za istezanje, održavanja zdravog načina života i pravilnog držanja tijela tijekom vožnje ključne su u sprječavanju ozljeda vozača kamiona.

  IZVOR: gitnux.org


  Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

  Najčešće ozljede i bolesti profesionalnih vozača kamiona

  Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

  Prethodni članakVožnja kamiona i kronična bol u leđima