Movember ili Brkati studeni

  Studeni je mjesec podizanja svijesti o muškom zdravlju

  Život profesionalnog vozača kamiona često uključuje boravak vani na cesti nekoliko tjedana. To često može dovesti do loših prehrambenih navika, smanjene razine aktivnosti i pretilosti. Vozači kamiona obično nemaju vremena sami zakazati termin kod svog liječnika opće prakse.
  Prema web stranici Movember, muškarci u prosjeku imaju kraći životni vijek od žena i manje je vjerojatno da će progovoriti i potražiti liječničku pomoć kada se osjećaju psihički ili fizički bolesno.

  Tijekom mjeseca studenog, muškarci diljem svijeta puštat će svoje brkove kako bi postali hodajući, govoreći reklamni pano za dobrobit zdravlja muškaraca.
  Movember je izvrsna kampanja za udruživanje i podizanje svijesti i sredstava za zdravlje muškaraca. Točnije, dobrotvorna organizacija prepoznaje i pruža financijsku potporu naporima u borbi protiv raka testisa, raka prostate i mentalnog zdravlja muškaraca. 

  Fokus je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvima.

  Rak prostate

  Od raka prostate, najčešćeg novo dijagnosticiranog raka muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema posljednjim je podacima u 2021. godini umrlo njih 805. U gotovo 90% slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu. Nove smjernice za probir na rak koje je izdala Europska komisija preporučuju PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, međutim važno je u svakom pojedinom slučaju procijeniti koristi i rizike tog postupka.

  Rak testisa

  Rak testisa javlja češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (preko 80%) prije 50-te godine života. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca. U usporedbi s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra- petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95%. Važno je redovito (jednom u mjesec-dva) pregledati testise i posjetiti liječnika ukoliko primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu – liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost.

  Mentalno zdravlje i suicidi

  Smrt od suicida u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti od ozljeda kod muškaraca između 20 i 64 godine života. Prema posljednjim su podacima u 2021. godini od suicida umrla 454 muškarca, što je 78% od ukupnog broja smrti od suicida te godine. Brojna istraživanja pokazuju da su muškarci manje skloni od žena potražiti pomoć kod pojave zdravstvenih problema, pa tako i kod pojave psihičkih teškoća.

  Razgovor o emocijama i psihičkim teškoćama u suprotnosti je s rodnim ulogama i s njima povezanim osobinama koje pripisujemo muškarcima kao što su stabilnost, snaga i asertivnost. Rodna uloga muškarca kao „hranitelja“ obitelji i s njom povezan osjećaj odgovornosti dovodi do većeg utjecaja socioekonomskih problema kao što su nezaposlenost, nizak društveni status i financijski problemi na psihičko zdravlje muškaraca.

  Većina muškaraca treba različite aktivnosti i druženja s prijateljima koja im pomažu da ostaju mentalno zdravi. Muškarci se žele osjećati korisnima i žele doprinositi svojim obiteljima. Taj doprinos ne mora nužno biti materijalan, oni žele svojoj djeci darovati ljubav i pažnju, stoga je potrebno dati im priliku da to zaista i učine. Iako su danas relativno napuštene tradicionalne rodne uloge, muškarci se još nisu do kraja snašli u novom okruženju koje od njih ima drugačija očekivanja nego što su postajala u doba njihovih očeva.

  Muškarci današnjice moraju postati svjesniji da bi trebali više pričati o svojim problemima i treba im pokazati da je razgovor s bližnjima dobar prvi korak prema razrješavanju problema. Suosjećanje drugih osoba može im pomoći na tom putu, a potrebno ih je uvjeriti da uvijek postoji nada te da je pomoć uvijek dostupna!

  Studeni, mjesec podizanja svijesti o muškom zdravlju
  Studeni, mjesec podizanja svijesti o muškom zdravlju.
  Prethodni članakTransSport – video treninzi za profesionalne vozače
  Sljedeći članakApneja – izrađen novi pravilnik o liječničkim pregledima za vozače i kandidate za vozače