Udruga Convoy. Standardne Euro oznake na transportnoj ambalaži

Svi primjeri znakova (Euro Oznake), preuzeti su s ambalaže proizvoda koje možemo naći u trgovinama. Znakovi su odabrani slučajno i to s različitih proizvoda. Ovdje nećete pronaći sve znakove koji se mogu naći na proizvodima i ambalaži. Već samo one koji se najviše koriste i s kojima čete se vi kao profesionalni vozači najviše susretati.
Ovaj primjer oznaka može vam poslužiti osnovni info o oznakama na transportnoj ambalaži.

Legenda:

A = Znak određuje da proizvod mora biti postavljen tako da strelica bude usmjerena prema gore. Nije dopušteno preokretanje proizvoda i rukovanje u drugim položajima.
B = Lomljivo, pažljivo rukovati (Fragile, handle with care) Znak koji upozorava da se radi o lomljivom, osjetljivom proizvodu s kojim se mora pažljivo rukovati.
C = Zaštititi od kiše. Proizvod u ambalaži mora biti zaštićen od kiše, ne smije ga se ostavljati na otvorenom prostoru izloženom kiši.
D = Zaštititi od sunca, normirani znak.
E = Zaštititi od hladnoće
F = Zakačiti ovdje (kod istovara pomoću lanaca)
G= Zaštititi od topline i radioaktivnosti
Ja = Ovdje podići viličarom
Jb = Ovdje ne podizati viličarom
K = Lako zapaljivo
L = Centar ravnoteže (težine tereta)
M = Nemojte oštetiti ambalažu
N = Ruska oznaka. Centar ravnoteže (težine tereta)
O = Kineska oznaka. Centar ravnoteže (težine tereta)
P = Opterećenje ograničeno brojem istovrsnih proizvoda u ambalaži koje se može staviti jedan na drugi, a da se najdonji ne ošteti. Zabranjeno je opteretiti proizvod u ambalaži s većim brojem kutija od navedenog broja.
R = Opterećenje ograničeno masom, normiran znak
S = Zabranjeno je opteretiti proizvod u ambalaži.
T = Pažljivo postupati, ne bacati
U = Temperaturne granice, normirani znak.
V = Maksimalno dozvoljeno staviti, u ovom slučaju, 6 (šest) kutija jednu na drugu, a da ne dođe do oštećenja proizvoda u najdonjoj kutiji. Proizvođači provjeravaju čvrstoću ambalaže slažući jednu kutiju na drugu. Podatak je važan zbog prijevoza i skladištenja.

Prethodni članakRadionica priprema tereta za prijevoz
Sljedeći članakMrtvi kutevi kod kamiona