Problemi s visinama vijadukata u Poljskoj i njihove posljedice

Visine vijadukata u Poljskoj postale su predmet žestokih rasprava i kontroverzi. U ovom članku, detaljno ćemo objasniti što točno uzrokuje problem, koja su pravila koja se moraju poštovati i kakve posljedice nosi nepoštivanje istih.

Problemi s visinama vijadukata u Poljskoj i njihove posljedice
Znak B-16

Prvo, važno je napomenuti da znakovi poput B-16 (kao što je prikazano na fotografiji) predstavljaju znak zabrane. Oni doslovno zabranjuju ulazak vozilima koja su viša od visine naznačene na znaku. Na primjer, ako na znaku piše “3,8 m”, vožnja ispod vijadukta s vozilom visine veće od toga predstavljala bi kršenje zakona.

Propisi jasno definiraju da vrijednost na znakovima mora biti niža od 50 centimetara. To je zakonska obveza koju moraju poštivati svi subjekti koji postavljaju oznake. Ova mjera je uvedena kako bi se osigurala određena sigurnosna margina. Slično vrijedi i za znakove zabrane ulaska vozilima određene širine tipa B-15, gdje vrijednost na znaku mora biti niža za 100 centimetara, odnosno 50 centimetara s obje strane.

U praksi, mnoga mjesta s oznakama B-16 zapravo predstavljaju mrtvu zabranu. Državne ceste koje povezuju najvažnije poljske gradove često prolaze ispod vijadukata s oznakom “3,8 m”. Ako bi se tamo zaista zabranio prolaz kamionima, to bi dovelo do ozbiljnih komunikacijskih problema.

Međutim, važno je napomenuti da zakon ostaje na snazi sve dok se ne pojave nova rješenja. Ako na znaku B-16 stoji “3,8 m”, a visina našeg kamiona iznosi 4,1 metar, prolazak ispod vijadukta tada je na vlastitu odgovornost. Ako se pojave problemi – na primjer, dio konstrukcije vijadukta se olabavi i visi na visini od 4 metra – doživjet ćemo neugodnosti zbog kršenja zabrane. To može rezultirati ozbiljnim posljedicama.

Isto tako, vijadukti koji nemaju održavani sigurnosni tampon od 50 cm također predstavljaju problem. Ako znak pokazuje “3,7 m”, a nadvožnjak je zapravo visok 4 metra, a visina našeg kamiona je 4,1 metar, udarit ćemo u nadvožnjak zbog nepoštivanja pravila. Iako možemo prijaviti grešku na signalizaciji, to ne mijenja činjenicu da bismo se, unatoč potencijalnoj nelogičnosti zakona, trebali pridržavati istog kako bismo izbjegli nesreće.

Nova karta visina vijadukata u Poljskoj – Vozači doprinose informacijama

U sklopu inicijative usmjerene na poboljšanje sigurnosti na cestama u Poljskoj, stvorena je nova karta koja pruža točne podatke o visinama vijadukata diljem zemlje. Ova vrijedna informacija postala je moguća zahvaljujući sudjelovanju vozačke zajednice u Poljskoj.

Prije pet godina, u Facebook grupi pod nazivom “Grupa Viadukty, Tunele – u centimetar”, vozači su počeli dijeliti svoja iskustva i informacije o stvarnim visinama vijadukata. Ta interaktivna zajednica postala je neprocjenjiv izvor znanja, a njihova dragocjena saznanja koriste se za  sada stvaranje jedinstvene  web stranice – viaduktyitunele.pl.

Web stranica je rezultat truda i pažnje Kacpera Janickog, iskusnog vozača kamiona, koji je odlučio unijeti ove podatke na jedno mjesto kako bi olakšao svima planiranje ruta na cestama s obzirom na visine vijadukata.

Karta sada pruža pouzdane informacije za sve vozače u Poljskoj, omogućujući im da unaprijed planiraju svoje putovanje i izbjegnu nepredviđene situacije.

Nadamo se da će ova inicijativa nastaviti rasti zahvaljujući doprinosu vozača.

Naravno, potrebno je naglasiti da se karta može koristiti samo kao neslužbena pomoć. S navedenim informacijama treba postupati s oprezom u slučaju pogreške ili, primjerice, rekonstrukcije vijadukta.

Vožnja ispod nadvožnjaka s kamionom iznad dopuštenog znakom uvijek je na vlastitu odgovornost.

Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Problemi s visinama vijadukata u Poljskoj i njihove posljedice, Učlani se u udrugu Convoy.

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

Prethodni članakDigitalne vozačke dozvole, probni rok i prekogranične ovrhe – prijedlog EU komisije
Sljedeći članakBrigade AI-Camera pametne kamere za kamione