Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

Što je izvanredni otkaz ugovora o radu i kada se može primijeniti?

Saznajte više o pravilima i razlozima za izvanredni otkaz ugovora o radu

Izvanredni otkaz ugovora o radu: kako i kada može doći do prekida radnog odnosa

Svi mi ponekad čujemo o otkazima ugovora o radu, ali znate li da postoji nešto što se zove “izvanredni otkaz”? To je poseban način prekida radnog odnosa kada okolnosti postanu toliko teške da daljnje suradnje nije moguće očekivati.

Što je izvanredni otkaz?

Dakle, izvanredni otkaz je način prekida ugovora o radu kada situacija postane tako teška da radnik i poslodavac ne mogu dalje surađivati. Uobičajeni otkaz ima otkazni rok, ali kod izvanrednog otkaza nema čekanja. Ovo se događa kada netko ozbiljno ne poštuje svoje obveze iz radnog odnosa ili se ponaša na loš način.

Zašto se koristi izvanredni otkaz?

Zamislite da se dogodi da netko ne radi svoj posao onako kako treba, ili možda čak ne poštuje radne norme koje su dogovorene. Ili, što ako netko stalno izostaje s posla bez dobrog razloga ili čak zloupotrebljava bolovanje? Sve to može biti razlog za izvanredni otkaz. Ova vrsta otkaza koristi se kad je situacija stvarno ozbiljna i kada nema više strpljenja za čekanje da se stvari poprave, što vrijedi za obije strane poslodavca i radnika.

Kako izvanredni otkaz funkcionira?

Sad dolazimo do detalja. Prvo, izvanredni otkaz može dati i poslodavac i radnik. Važno je da se obije strane osjećaju da više ne mogu raditi zajedno. Poslodavac ne mora nužno pisati upozorenje u pisanom obliku, ali radnik ima pravo iznijeti svoje obranu. Naravno, ima iznimaka – ako je radnik već upozoren.

Koji su razlozi za izvanredni otkaz?

Pa, postoje mnogi razlozi. Ako netko prestane raditi svoj posao ili odbija raditi što je dogovoreno, to može biti razlog. Isto tako, ako netko odbija raditi prekovremeno bez valjanog razloga, ili čak neopravdano izostaje s posla, to su također razlozi. Čak i zloupotreba bolovanja može biti problem ako netko ne koristi bolovanje kako treba. Ako poslodavac ne ispunjava svoja dana obećanja ili ne isplaćuje plaću…

Rok i kako se dostavlja otkaz?

Sad dolazimo do vremenskog ograničenja. Otkaz se mora dati unutar petnaest dana od saznanja za razlog. To znači da nema čekanja – ako nešto nije u redu, treba djelovati brzo. Otkaz se može dostaviti pismeno, a kad se to dogodi, odmah stupa na snagu.

Ukratko

Eto, to je ukratko što je izvanredni otkaz ugovora o radu. Ako netko ozbiljno ne ispunjava svoje obveze ili se ponaša na loš način, izvanredni otkaz može biti rješenje. No, važno je znati da se on ne smije zlorabiti i da postoje jasni pravilnici kako se to radi.

Ako ste se ikad pitali što se događa kad stvari krenu jako loše na poslu, sad znate da postoji način da se raskine ugovor o radu kad situacija postane nepodnošljiva.

IZVOR:
Zakon o radu


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Što je izvanredni otkaz ugovora o radu i kada se može primijeniti? Učlani se u udrugu Convoy

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

Ostanimo povezani

31,300ObožavateljiLajkaj
101SljedbeniciSlijedi
277PretplatniciPretplatiti
Skupština udruge Convoy 2023

Izvještaj sa skupštine udruge Convoy za 2023 godinu

Redovna  sjednice  Skupštine Convoy, udruge profesionalnih vozača (u daljnjem tekstu: Udruga) upisane u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem 20001231, održane u Adria...
Udruga Convoy, osvrt na huškačke natpise usmjerene protiv profesionalnih vozača

Poziv na redovnu godišnju skupštinu Udruge Convoy u 2023 godini

Upravni odbor Udruge Convoy poziva sve članove i zainteresirane građane da nam se pridruže na godišnjoj skupštini Udruge Convoy. Skupština će se održati u subotu 11....
Udruga Convoy, učlanise

Odluka o visini članarine u 2023. godini

Upravni odbor Udruge profesionalnih vozača Convoy, na sjednici, održanoj dana 8. Siječnja  2023. godine, pod točkom 1. dnevnoga reda, donio je Odluku o visini...
Kratki izvještaj sa skupštine Udruge Convoy

Kratki izvještaj sa skupštine Udruge Convoy 2022

Kratki izvještaj sa skupštine Udruge Convoy     Prema dnevnom redu:   1. Izvještaj o radu udruge u 2021.Predsjednik udruge Goran Brumnjak :   Udruga je u 2021 godini ostvarila većinu...
Udruga Convoy. Bez kamina se ništa ne miče

Što mi radimo

Što mi radimo Udruga profesionalnih vozača Convoy osnovana je 2012. godine kao dobrovoljna, neprofitna i neovisna udruga profesionalnih vozača koja štiti i promiče prava i...