Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

Sve o pravu na godišnji odmor

Pravo na godišnji odmor jedno je od temeljnih radničkih prava u Republici Hrvatskoj. Svaki radnik ima pravo na godišnji odmor u trajanju koji je propisan zakonom, a koji mu omogućava odmor, oporavak i vrijeme za obnovu energije prije nego se vrati na radno mjesto. U nastavku ćemo razmotriti pojedinosti vezane uz trajanje godišnjeg odmora, kako se utvrđuje broj dana godišnjeg odmora koji pripada radniku, kalendar korištenja godišnjih odmora te obavijest o korištenju godišnjeg odmora.

Nije ni u kojem slučaju moguće odreći se prava na godišnji odmor, niti umjesto korištenja godišnjeg odmora zatražiti isplatu naknade.

Trajanje godišnjeg odmora

Pravo na puni godišnji odmor stječe se nakon 6 mjeseci neprekidnog radnog odnosa u pojedinoj kalendarskoj godini.

Ako je radniku  rasporedom utvrđen (5) petodnevni radni tjedan, primjerice od ponedjeljka do petka, onda radnik ima pravo na minimalno 20 dana godišnjeg odmora u jednoj kalendarskoj godini.
S druge strane, ako se radni tjedan proteže na (6) šest dana tjedno, primjerice od ponedjeljka do subote, radnik ima pravo na minimalno 24 dana godišnjeg odmora u jednoj kalendarskoj godini.

Poslodavci mogu u  svojim pravilnicima o radu ili u samome ugovoru o radu unijeti odredbe gdje se povrh zakonski obveznog (najkraćeg) broja godišnjeg odmora ostvaruje pravo i na dodatne dane godišnjeg odmora, a s obzirom na: otežane uvjete rada, radni staž,  složenost posla, stručnu spremu i dr.

Puni i razmjerni dio godišnjeg odmora

Razmjerni dio godišnjeg odmora ostvaruje radnik koji nema (6) šest mjeseci neprekidnoga radnog odnosa u kalendarskoj godini u kojoj se prvi put zaposlio odnosno u kojoj se zaposlio nakon prekida radnog odnosa dužeg od (8) osam dana. Ako radnik ostvari pravo samo na razmjerni dio godišnjeg odmora, taj razmjerni dio utvrđuje se u trajanju od (1/12) jedne dvanaestine punog godišnjeg odmora za svaki mjesec trajanja radnog odnosa.

Pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora ostvaruju radnici:

  • koji se prvi put zaposle 1. srpnja i nakon toga,
  • koji imaju prekid između dva radna odnosa duži od osam dana, a kod drugog poslodavca se zaposle 1. srpnja i nakon toga,
  • kojima prestaje radni odnos neovisno od toga kada taj radni odnos prestaje tijekom kalendarske godine.

Raspored korištenja godišnjeg odmora 

Plan i raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ZOR-om, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine.


Najčešće pitanje koje si radnici postavljaju u vezi korištenja godišnjih odmora – mora li poslodavac uvažiti njihove želje prilikom donošenja rasporeda korištenja godišnjih odmora? Ukratko rečeno, ne. Naime, ZOR propisuje da je prilikom planiranja godišnjih odmora potrebno uzeti u obzir potrebe organizacije rada, raspoložive mogućnosti za odmor te želje radnika.

Neiskorišteni godišnji odmor

Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od 2 tjedna radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

Naknada za vrijeme korištenja godišnjeg odmora

Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna (3) tri mjeseca (uključujući sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad).

Kada je riječ o regresu za godišnji odmor, valja istaknuti da zakonska obveza isplate regresa od strane poslodavca prema radniku ne postoji, osim ako to nije regulirano nekim drugim izvorom radnog prava npr. pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorima ili samim ugovorom o radu. Ako niti jednim od prethodno navedenih izvora radnog prava nije propisana obveza isplate regresa tada ga poslodavac niti ne mora isplatiti radniku.

Ovaj članak ima samo informativnu svrhu i ne pruža pravne ili stručne savjete.

IZVOR:
Pravo na godišnji odmor, zakon o radu PDF


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Sve o pravu na godišnji odmor.- Učlani se u udrugu Convoy

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

Ostanimo povezani

31,300ObožavateljiLajkaj
101SljedbeniciSlijedi
277PretplatniciPretplatiti
Skupština udruge Convoy 2023

Izvještaj sa skupštine udruge Convoy za 2023 godinu

Redovna  sjednice  Skupštine Convoy, udruge profesionalnih vozača (u daljnjem tekstu: Udruga) upisane u Registar udruga Republike Hrvatske pod registarskim brojem 20001231, održane u Adria...
Udruga Convoy, osvrt na huškačke natpise usmjerene protiv profesionalnih vozača

Poziv na redovnu godišnju skupštinu Udruge Convoy u 2023 godini

Upravni odbor Udruge Convoy poziva sve članove i zainteresirane građane da nam se pridruže na godišnjoj skupštini Udruge Convoy. Skupština će se održati u subotu 11....
Udruga Convoy, učlanise

Odluka o visini članarine u 2023. godini

Upravni odbor Udruge profesionalnih vozača Convoy, na sjednici, održanoj dana 8. Siječnja  2023. godine, pod točkom 1. dnevnoga reda, donio je Odluku o visini...
Kratki izvještaj sa skupštine Udruge Convoy

Kratki izvještaj sa skupštine Udruge Convoy 2022

Kratki izvještaj sa skupštine Udruge Convoy     Prema dnevnom redu:   1. Izvještaj o radu udruge u 2021.Predsjednik udruge Goran Brumnjak :   Udruga je u 2021 godini ostvarila većinu...
Udruga Convoy. Bez kamina se ništa ne miče

Što mi radimo

Što mi radimo Udruga profesionalnih vozača Convoy osnovana je 2012. godine kao dobrovoljna, neprofitna i neovisna udruga profesionalnih vozača koja štiti i promiče prava i...