Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

“Ne Tipkaj Samo Vozi” – Sigurnosna Lista za Fokusiranu Vožnju

U svijetu gdje su ometanja na cesti sveprisutna, važno je pridavati pažnju sigurnosti. Rizične situacije mogu se izbjeći ako se pridržavate osnovnih smjernica za sigurnu vožnju. Ovdje je lista koja će vam pomoći održati koncentraciju na cesti:

  1. Ne tipkaj samo vozi: Vaša glavna odgovornost dok ste za upravljačem je vožnja. Izbjegavajte korištenje mobitela dok vozite jer to odvlači pažnju i povećava rizik od nesreća.
  2. Unaprijed se pripremi: Sjedalo, retrovizore i sva potrebna podešavanja obavite prije nego što krenete. Time ćete smanjiti potrebu za podešavanjima dok vozite i održavati fokus na cesti.
  3. Glazba unaprijed: Sastavite popis omiljenih pjesama prije nego sjednete za upravljač. Pozitivna glazba može vam pomoći da ostanete budni i koncentrirani tijekom vožnje.
  4. Telefon na stranu: Isključite telefon, stavite ga u način rada “Ne ometaj”, i držite ga izvan dohvata. Mobilni uređaj nije prioritet dok ste za volanom.
  5. Podržite vozača: Ako niste za upravljačem, aktivno sudjelujte kao putnik. Pripazite na cestu, upravljajte drugim ometanjima unutar vozila i pomažite vozaču da ostane usredotočen.
  6. Odmor je ključan: Umjesto da jedete ili pijete dok vozite, napravite stanku ili obavite to prije polaska. Smanjenje distrakcija pomoći će vam da ostanete fokusirani na vožnju.
  7. Komunicirajte sa suvozačima: Ako primijetite da vaši putnici postaju ometajući, hrabro ih upozorite na to. Otvorena komunikacija pomoći će stvoriti sigurno okruženje.

Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Ne tipkaj samo vozi

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

Prethodni članakMitovi protiv činjenica
Sljedeći članakZnačajka fokus tijekom vožnje na iPhone uređaju