Projekt udruge Convoy. Ne tipkaj samo vozi

Mobilni uređaji postali su neizostavni u svakodnevnici ljudi. Zahvaljujući njima gotovo uvijek možemo biti povezani sa svima. Gdje god da bili, primamo i pišemo poruke, telefoniramo te možemo pretraživati društvene mreže, kao i slušati glazbu ili fotografirati se. Svaki je vozač u nekom trenutku bio u iskušenju da za vrijeme vožnje provjeri svoj mobitel. Iako svi znamo da je upotreba mobilnog uređaja za vrijeme vožnje zabranjena i da može biti vrlo opasna.

U zadnjih desetak godina uočen je porast broja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela. Njegovo korištenje uvelike odvlači pažnju i izaziva različite promjene u ponašanju od vozača do vozača, koje potom negativno utječe na sigurnost u prometu. Rezultati istraživanja pokazali su kako korištenje mobilnih uređaja tijekom vožnje odvlači vozačevu pažnju sa ključnih elemenata ceste (prometne signalizacije i opreme) i njene okoline kao i ostalih sudionika u prometu.

Uobičajeni mitovi o ometanju vozača

MIT Ja sam prilično koordinirana osoba koja može raditi dvije stvari odjednom – uključujući razgovor i vožnju

ČINJENICA

Nepažnja, a ne spretnost, ključni je čimbenik u povećanju rizika od sudara tijekom korištenja mobilnog telefona.

MIT Telefon koristim samo dok sam zaustavljen na semaforu ili se ne krećem u prometnoj gužvi

ČINJENICA

Protuzakonito je koristiti mobilni telefon kada vam automobil stoji, a nije parkiran.

MIT Pogled u stranu na nekoliko sekundi teško da će napraviti razliku

ČINJENICA

Ako vam pogled skreće s ceste samo dvije sekunde, vozilo koje se kreće brzinom od 60 km/h putuje više od 33 metra – to je jednako vožnji trećine nogometnog terena zatvorenih očiju.

MIT Nema razlike između razgovora na mobitelu bez upotrebe ruku i razgovora s putnikom

ČINJENICA

Sve ovisi o putniku. Općenito, dobri putnici djeluju kao drugi par očiju. Oni mogu uočiti opasnosti na cesti i modificirati svoj razgovor ako vozač treba reagirati na prometnu situaciju. Međutim, ometanje putnika može biti jednako opasno.