Dijabetes i profesionalna vozačka dozvola – priopćenje za tisak

Sve o tahografu

Preplatite se na Newsletter

Informirat ćemo vas o novim vijestima, važnim događanjima vezanim uz struku.

Na pomolu kraj diskriminacije za vozače koji boluju od dijabetesa.

Udruga profesionalnih vozača Convoy.hr i portal naInzulinu.com obavještavamo zainteresiranu javnost da se radi na promjeni Pravilnika koja će ukinuti apsolutnu diskriminaciju osoba ovisnih o inzulinu u ostvarivanju prava na profesionalnu vozačku dozvolu! Riječ je o Pravilniku za osposobljavanje vozača za koje je netom završilo javno savjetovanje na platformi eGrađani.

Želimo izvijestiti javnost o tijeku ovog procesa te predanost svih dionika u osiguravanju jednake prilike i prava za sve građane republike Hrvatske. 

Iz neslužbenih, ali dobro informiranih izvora doznaje se da je Ministarstvo zdravstva pažljivo analiziralo brojne pristigle komentare na prijedlog Pravilnika, dodatno konzultiralo dijabetološku struku te da uskoro možemo očekivati unaprijeđenu finalnu verziju Pravilnika. Sve sukladno naprednim i službenim preporukama EU.

Naime, iz EU dolaze preporuke da se uz određene preduvjete osobama ovisnim o inzulinu omogući pravo na profesionalnu vozačku dozvolu te da se maksimalni period trajanja osobne vozačke dozvole produlji s 5 na 10 godina.

Osobe koje su ovisne o inzulinu mogu voditi zdrav i kvalitetan život uz pridržavanje medicinskih savjeta, terapije, ali i odgovorno korištenje moderne tehnologije. Stoga, takav medicinski status u buduće neće automatski isključiti mogućnost dobivanja profesionalne vozačke dozvole ako osoba zadovoljava sve osnovne i dodatne kriterije te uvjete za sigurnu vožnju.

Ministarstvo zdravstva je već i u svom inicijalnom prijedlogu Pravilnika pokazalo da takvim osobama treba pružiti šansu. Istina je da su u spomenutom prijedlogu postojale nespretnosti, ali u sklopu netom završenog legitimnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću one bi trebale biti ispravljene. Dobili smo neslužbena uvjeravanja da je cijeli proces na pravom putu ukidanja apsolutne diskriminacije i pružanja realnih šansi osobama s dijabetesom.

Kada je prije nekoliko godina uveden trenutni iznimno diskriminatorni pravilnik, brojne osobe ovisne o inzulinu automatski su ostale bez posla, a obitelji izgubile izvor egzistencije. Ukoliko su bili na inzulinu, profesionalne vozačke dozvole su im oduzete neovisno o kvaliteti regulacije šećerne bolesti, sve to je bio ogroman ne samo materijalni već i psihološki udarac na obitelji i zajednicu.

Stručni timovi razmatraju sve relevantne aspekte kako bi osigurali da budući Pravilnik bude pravedan, promiče sigurnost u prometu i istovremeno izbjegava nepotrebnu diskriminaciju.

Iz udruge profesionalnih vozača Convoy dodatno naglašavamo veliku nestašicu profesionalnih vozača, stoga će ova odluka imati vrlo pozitivan efekt ne samo na osobe oboljele od dijabetesa nego i na cjelokupnu ekonomsku sliku Republike Hrvatske. 

Još jednom, zahvaljujemo svima na sudjelovanju u ovom važnom procesu, i uvjereni smo da ćemo zajedno postići rješenje koje će osigurati pravedno postupanje prema osobama ovisnim o inzulinu.

Dijabetes i profesionalna vozačka dozvola  nainzulinu.com

spot_img
spot_img

Truck Show