Latvija

  Država Latvija nije uvela nikakva posebna ograničenja, zabrane za kamione. Dodatno postoje nekakva ograničenja o kojima čitajte u nastavku.

  Web stranica Latvijskih državnih cesta, pod naslovom  Ograničenja težine vozila , opisuje sezonska  ograničenja maksimalne mase vozila na lokalnim i regionalnim cestama kako bi se spriječilo masovno urušavanje ovih cesta tijekom proljetnog otapanja, kao i kasnije u jesen, kada će vlaženje ceste smanjiti njenu nosivost.

  Nema uobičajenih ograničenja nedjeljom i državnim praznicima.

  Latvija ograničenja brzine

  U naseljenim područjima ograničenje je 50 km/h, a izvan naselja vozila manja od 7,5 t ograničena su na 90 km/h. Vozila iznad i iznad 7,5 t dodatno su ograničena na 80 km/h izvan naseljenih područja.

  Ograničenje alkohola

  Zakonska granica za alkohol je 0,05 % alkohola u krvi i provodi se nasumično testiranje na piće i droge. Odbijanje alkotesta može dovesti do strožih kazni.

  Na web stranici Odjela za promet Dume u Rigi, odjeljak  Prijevoz rasutog i teškog tereta  opisuje ograničenja prijevoza tereta u gradu Rigi.

  Za prometne prekršaje predviđene su kazne na licu mjesta.

  Državni praznici 2023

  1. siječnja Nova godina
  7. travnja Veliki petak
  9. travnja Uskrsna nedjelja
  10. travnja Uskrsni ponedjeljak
  1. svibnja Praznik rada
  4. svibnja Deklaracija neovisnosti
  23., 24. lipnja Ivanjske dane
  18. studenoga Dan neovisnosti
  24., 25., 26. prosinca Božić
  31. prosinca Novo Silvestrovo

  Zimska oprema

  Od 1. studenog do 1. travnja obavezne su zimske gume za vozila < 3,5 t ukupne mase. Za teža vozila nisu potrebne zimske gume, ali minimalna dubina profila od 1,6 mm je obavezna.

  Lanci za snijeg dopušteni su samo na cestama prekrivenim snijegom i ledom.
  Gume s čavlima dopuštene su između 1. listopada i 30. travnja za vozila > 3,5 t ukupne dopuštene mase.

  IZVOR: continental-tires

  Organizacija prometa prijevoza tereta u Rigi

  Karta zabrane prijevoza tereta u punoj veličini (karta u prilogu je informativnog karaktera) (preuzmi) Naredba br. 379-ir gradonačelnika Grada Rige izdana je s ciljem olakšavanja uvjeta poslovanja. (preuzimanje datoteka) 

  Naredbom je propisano da se od  1. prosinca 2009.  u više gradskih ulica u jutarnjim satima ukidaju zabrane prometa za prijevoz tereta ukupne mase veće od pet tona.

  Prema naredbi, ograničenje prometa za prijevoz robe ukupne mase veće od pet tona bit će postavljeno radnim danom samo u večernjim vršnim satima  od od 16.00 do 19.00 sati  na sljedećim mjestima:

  – ulica Akmeņu na dijelu od ulice Mūkusalas do ulice Jelgavas;
  – Na dijelu ulice Daugavgrīvas od brane Ranķas do ulice Lidonų;
  – Dio ulice Jelgavas od ulice Akmeņu do Vienības gatvei;
  – na dijelu ulice Mūkusala od Kārļas Ulmanių gatve do ulice Akmeņu;
  – u brani Ranki;
  – dio ulice Valguma od ulice Akmeņu do bulevara Uzvaras;
  – Dionica Vienības gatve od Jelgavas ulice do Kārļas Ulmaņas gatve.

  Ograničenje prometa za prijevoz robe ukupne mase veće od pet tona radnim danom  od 7.00 do 10.00  i  od 16.00 do 19.00 sati  ostaje na sljedećim mjestima:

  – 11. studenoga na Rivi;
  – Ulica Eksporta na dijelu od ulice Muitas do putničke luke Riga;
  – na dijelu ulice Krasta od mosta Salu do ulice 13. Janvārs;
  – Na dionici Bulevara pobjede od Akmens tilta do ulice Valguma;
  – kao i na Kamenom mostu u oba smjera.

  Navedena ograničenja ne odnose se na operativna vozila, vozila s narančastom ili žutom bojom koja se koriste za određene poslove, kao ni na šablonizirana komunalna vozila.

  Kako je objavljeno, u cilju olakšavanja uvjeta poslovanja na glavnim ulicama Rige i na mostovima, 19.  studenog 2008.,  u skladu s nalogom izvršnog direktora grada Rige, ukinuta su ograničenja teretnog prometa na prometnom nadvožnjaku Slāvu, na dijelu ulice Krasta od ulice Slāvu do ulice Lāčplēša i na dijelu ulice Maskavas od ulice Prūšu do ulice Slāvu. Također,  14. travnja 2009.,  u skladu s nalogom izvršnog direktora grada Rige, također su ukinuta ograničenja teretnog prometa na mostu Salu, nadvožnjaku Zemitānu i nadvožnjaku Augusta Deglava.

  Provjerite aktualne zabrane za kamione na području EU i šire.

  Zabrana za kamione u EU. Besplatna internetska usluga informiranja o zabranama prometa trebala bi se koristiti samo kao izvor pomoćnih informacija...
  Zabrane za kamione na području EU i Šire