Bugarska

  Ne postoje opće zabrane vožnje za teretna vozila.
  S obzirom na trenutnu situaciju, 14. travnja 2020. Bugarska agencija “Cestovna infrastruktura” izdala je naredbu o privremenoj obustavi službenih praznika zabrane vožnje za kamione preko 12 tona do daljnjeg. 
  Sve detaljne informacije vezane uz teretni promet (zabrane, lokalne zabrane, ograničenja brzine, info o kaznama, osovinska ograničenja …itd) možete pronaći na web stranici AEBTRI.

  Državni praznici

  1. siječnja Nova godina
  3. siječnja Dodatni državni praznik
  3. ožujka Državni praznik
  22. travnja Veliki petak
  24. travnja Uskrs (pravoslavni)
  25. travnja Uskrsni ponedjeljak
  1. svibnja Praznik rada
  2. svibnja Dodatni državni praznik
  6. svibnja Prvi dan bugarske vojske
  24. svibnja Dan bugarskog prosvjetiteljstva i Kultura
  6. rujna Dan Sindikata
  22. rujna Dan neovisnosti
  1. studenoga Dan prvaka narodnog preporoda (radni dan)
  24. prosinca Badnjak
  25. prosinca Božić
  26. prosinca Božić
  27. prosinca Dodatni državni praznik
  28. prosinca Dodatni državni praznik

  Zimska oprema

  Lanci za snijeg
  Tijekom zimskog razdoblja sva vozila koja žele ući u Bugarsku moraju imati barem jedan par lanaca za snijeg. Ovisno o vremenskim uvjetima, nadležna tijela mogu odrediti obveznu upotrebu lanaca na najmanje dva pogonska kotača na pojedinim dionicama ceste koje su označene putokazima. Kretanje vozila s lancima za snijeg dopušteno je samo kada je to potrebno zbog uvjeta na cesti.

  Zimske gume
  U razdoblju od 15. studenog do 1. ožujka sva vozila koja voze bugarskim cestama moraju biti opremljena zimskim gumama ili gumama s dubinom profila većom od 4 mm. Zabranjena je uporaba guma s klinovima.

  Sankcije
  U slučaju nekorištenja odgovarajućih guma kazna je 50 BGN (oko 26 EUR), a vozilo se može privremeno imobilizirati do izmjene guma. Ako vozilo nema lance za snijeg, neće biti dopušteno koristiti dionice ceste na koje se odnosi odgovarajući prometni znak. Ako vozač ima lance za snijeg u vozilu, ali ih ne postavlja u skladu s prometnim znakom, čime ugrožava ostale sudionike u prometu, kaznit će se novčanom kaznom.

  Važni brojevi

  Pomoć u slučaju kvara pruža bugarski automobilski klub : Sofija – +359 2 980 3308 (također putem mobilnih telefona u cijeloj zemlji – +359 2 91 146)
  Policija – 166
  Hitna pomoć – 150
  Vatrogasci – 160
  Centar za pomoć – 112

  Prethodni članakBiH
  Sljedeći članakHrvatska