Udruga Convoy. Distrakcije u vožnji

Distrakcija se može općenito prevesti kao nepažnja, a u prometnom smislu predstavlja skretanje pažnje s vožnje, uzrokovane nekim događajem, objektom (uređajem) ili osobom unutar ili izvan vozila, a valja naglasiti da se prometni kontekst ne tiče samo vozača motornih vozila, nego je sveprisutan i kod pješaka, a nažalost vrlo često i kod vozača bicikala.

Struka upozorava da se tijekom vožnje događaju razni oblici distrakcija, kao što su jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali niti jedna nije kao korištenje mobitela

Uobičajene distrakcije kod vozača kamiona

Iscrpljenost – Vozači puno vremena provode na putu,  mogu se umoriti od dugih sati sjedenja i vožnje. Ako se vozač nije dobro odmarao, umor može uzrokovati da vozač izgubi fokus, skrene ili ne primijeti svoje okruženje, što sve može rezultirati nezgodama.

Upotreba mobitela – Korištenje mobitela u bilo koju svrhu tijekom vožnje odvlači um i oči vozača s ceste. Količina vremena skretanja očiju s ceste povećava se za 400% prilikom pisanja teksta i vožnje.
Kad šaljete ili čitate tekst, skidate pogled s ceste na otprilike pet sekundi.

Biranje, razgovor ili posezanje za mobitelom povećava rizik od sudara, a za vozače teških vozila ili teretnih vozila taj se rizik može udvostručiti ili utrostručiti.

Vanjska osoba, predmet ili događaj – često se stvari koje najviše odvraćaju pažnju događaju izvan kabine kamiona. Čak i brzi pogled na predmet ili događaj dok prolazite može uzrokovati da vozač izađe iz svoje prometne trake ili propusti vidjeti da se automobil zaustavio ispred njega.

Dosezanje  ili korištenje predmeta – vozač se mogu omesti ako traže   ili posegnu za nekim predmetom u kabini kamiona, umjesto da obraćaju pažnju na cestu. Traženje predmeta miče pogled vozača s ceste.

Jesti ili piti – Jedenje i piće su važan distraktor. Držanje i manipuliranje hranom miče ruke s volana. Jedenje za vrijeme vožnje također zahtijeva da vozač često skreće pogled s ceste. Ova kombinacija rezultira sporijim vremenom odziva i povećanom vjerojatnošću da će vozač propustiti primijetiti da se druga vozila usporavaju, zaustavljaju ili mijenjaju trake.

Dnevna pospanost –   Usko povezano s iscrpljenošću, vozači kamiona provode dugo razdoblje za volanom. Dnevna pospanost može uzrokovati da vozač izgubi fokus i može rezultirati nezgodom.

Pušenje – Još jedna uobičajena distrakcija je pušenje. Kao i kod drugih ometanja, pušenje zahtijeva da vozač makne ruke s upravljača i potraži cigarete, zapali ili  istrese pepeo cigarete.

Budite usredotočeni i nikada ne dovodite sebe i druge u opasnost zbog poziva, poruke ili druge aktivnosti.
Oni mogu čekati!

#onimogucekati

Prethodni članakMrtvi kutevi kod kamiona
Sljedeći članakZimske dionice javnih cesta u HR