Aktivna i pasivna sigurnost u kamionima

Kada je riječ o sigurnosti u prometu, važno je razumjeti razliku između aktivne i pasivne sigurnosti, pogotovo kad je riječ o vozačima kamiona. Sustavi aktivne sigurnosti namijenjeni su sprječavanju nesreća i sudara, dok pasivni sustavi djeluju kako bi minimizirali posljedice sudara.

Aktivna sigurnost uključuje tehnologije i sustave koji pomažu vozačima u izbjegavanju nesreća. To uključuje napredne sustave protiv sudara koji mogu automatski reagirati na opasnosti na cesti, poput naglog kočenja u slučaju pješaka ili prepreka. Takvi sustavi koriste brojne senzore i analiziraju okolinu u stvarnom vremenu kako bi prepoznali potencijalne opasnosti.

Sustavi aktivne sigurnosti u kamionima igraju ključnu ulogu u zaštiti vozača i ostalih sudionika u prometu. Na primjer, ABS sustav podržava kočenje i sprječava proklizavanje, dok sustav kontrole umora vozača upozorava vozača ako primijeti znakove umora. Dodatna sferna zrcala pomažu u smanjenju mrtvih kutova i poboljšavaju vidljivost.

Važan je i sustav stabilizacije vozila koji smanjuje rizik od proklizavanja, posebno kod teških kamiona i prikolica. Ovaj sustav elektronički prilagođava okretni moment i kočioni sustav kako bi održao vozilo na pravom putu, što je od vitalnog značaja za sigurnost pri prijevozu tereta.

Aktivna i pasivna sigurnost u kamionima

S druge strane, pasivna sigurnost uključuje sustave i značajke vozila koje djeluju nakon što se nesreća dogodi kako bi minimizirale ozljede. To uključuje sigurnosne pojaseve, zračne jastuke, naslone za glavu sjedala te strukturna pojačanja prednjeg remena. Svi ovi elementi pomažu u smanjenju ozljeda vozača i putnika u slučaju sudara.

U većini europskih zemalja, postoji niz propisa koji reguliraju sigurnosne sustave u vozilima. Zakoni o cestovnom prometu i uredbama ministarstva infrastrukture postavljaju standarde za tehničke uvjete vozila i obveznu opremu koja je potrebna radi sigurnosti.

Ulaganje u vozila s naprednim sustavima aktivne i pasivne sigurnosti ključno je za zaštitu vozača kamiona i svih sudionika u prometu. Kroz kontinuirano poboljšavanje tehnologije i usklađivanje s propisima, industrija kamionskog prijevoza radi na osiguranju što veće razine sigurnosti na cestama.

IZVOR: acea.auto


Želiš vidjeti više ovakvih članaka? Postani član udruge Convoy, najveće zajednice profesionalnih vozača u Hrvatskoj, i doprinesi našem cilju poboljšanja sigurnosti i razmjene vrijednih informacija među vozačima.

Aktivna i pasivna sigurnost u kamionima

Imaš ideju za temu na web stranici? Javi nam se putem kontakt forme i podijeli svoje prijedloge kako bismo zajedno unaprijedili našu web stranicu i osigurali sadržaj koji je relevantan i koristan za naše članove i posjetitelje.

Prethodni članakRevolucionarni koncept prednjeg branika kamiona stiže iz Švedske