Austrija

  Pregled osnovnih zabrana za teretna vozila u Austriji. Detaljan pregled po regijama, cestama, tunelima …itd.  Možete vidjeti na web stranici WKO (Austrijska gospodarska komora).

  Zabrana vožnje teretnog vozila trećom i četvrtom trakom

  Zabrana vožnje teretnog vozila trećom i četvrtom trakomOd 1. lipnja 2014.  u Austriji je zabrana vožnje za teretna vozila  preko 7,5 tona  lijevom trakom tro- i četvero tračnih autocesta i brzih cesta. 

  Zabrana vožnje vikendom u cijeloj Austriji

  Zabrana vrijedi  od subote 15:00 do nedjelje 22:00  i  državnim praznicima od ponoći do 22:00  u cijeloj Austriji. Odnosi se na:
  – Kamioni s prikolicama ako je najveća bruto težina vozila  kamiona ili prikolice veća od 3,5 t.

  – Kamioni, zglobna vozila i samohodni radni strojevi ukupne mase vozila veće od 7,5 t.

  Iz ove zabrane isključena su vozila za prijevoz određenih namirnica to se odnosi na svježe namirnice kao što su voće i povrće, mlijeko , svježe meso , svježa riba , jaja, gljive, pekarski proizvodi i slastice.

  Opća zabrana noćne vožnje

  To vrijedi na svim cestama u Austriji za kamione ukupne težine preko 7,5 t između 22:00 i 5:00 sati. Iznimke se mogu naći u odjeljku 42. Pravilnika o cestovnom prometu .  

  Praznici u Austriji

  1. siječnja – Nova godina
  6. siječnja – Bogojavljenje
  18. travnja – Uskrsni ponedjeljak
  , 1. svibnja – Praznik rada
  26. svibnja – Uzašašće
  6. lipnja – Bijeli ponedjeljak
  16. lipnja – Tijelovo
  15. kolovoza – Uznesenje Marijino
  26. listopada – Dan državnosti 
  1. studenoga – Svi sveti
  8. prosinca – Blagdan Bezgrešnog začeća
  25. prosinca – Božić
  26. prosinca – Sv. Stjepan

  Što je to Rettungsgasse?

  Vozači vozila dužni su osloboditi traku za vozila hitne pomoći (Rettungsgasse) između postojećih traka autoceste  ili  dvostrukog kolnika  čim promet prestane teći i zastoji su neizbježni . Ova se obveza odnosi na kolovoze koji su podijeljeni i imaju najmanje dva traka. Čišćenje trake pomaže vozilima hitne pomoći da dođu do svog odredišta bez smetnji.

  Vozači vozila koji ne čiste traku za vozila hitne pomoći ili koji tom trakom voze nepropisno mogu biti  kažnjeni do 726 eura. Ako se time zapriječi vozilo hitne pomoći, vozilo kvara, mrtvačka kola ili vozilo cestovnih službi, administrativne kazne kreću se od 72 do 2.180 eura.
  Važni brojevi telefona

  Služba za pomoć u kvaru – tel. 120 (Austrijski automobilski klub (OAMTC).
  Narančasti telefoni za pomoć nalaze se uz autocestu na udaljenosti od 2 – 3 km. Vozač koji traži pomoć mora dati podatke o telefonu koji koristi, opisati problem i reći je li član autokluba.
  Policija – 133
  Hitna pomoć – 144
  Vatrogasci – 122

  Zimska oprema

  Zimske gume obavezne od 1. studenog do 15. travnja.
  Rizik od zabrane vožnje i velikih kazni ako se ne pridržavate zakona (35 do 5000 eura).
  Vozila (ukupne dopuštene mase veće od  3,5 t moraju biti opremljena gumama s oznakom M+S i/ili alpskim simbolom (3PMSF) na barem jednoj pogonskoj osovini sa minimalnom dubinom profila od 6 mm. Zimske gume su obvezne za autobuse (kategorije M2, M3) od 1. studenog do 15. ožujka.

  Lanci za snijeg se moraju nositi u vozilu za najmanje dvije  pogonske osovine (gume) od 1. studenog do 15. travnja. Za autobuse javne službe vrijede iznimke. Koristiti na cestama prekrivenim snijegom i ledom.

  Gume s klinovima zabranjene su za vozila ukupne dopuštene mase veće od> 3,5 t.

  Izvor: continental-tires.com

  Sljedeći članakAlbanija