Nema više karantene za profesionalne vozače

Stožer civilne zaštite uvažio je apele Hrvatske gospodarske komore i omogućio prijevoznicima da nakon utovara i istovara robe mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući sve propisane mjere samoizolacije te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.
Ako vozači primijete simptome bolesti COVID-19, dužni su se telefonskim putem, radi dobivanja daljnjih uputa, odmah obratiti izabranom liječniku obiteljske medicine.

Ako vozači nisu u mogućnosti, nakon utovara ili istovara robe, boraviti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu, mogu koristiti smještaj u karanteni/samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavca, a koja je prethodno potvrđena od nadležnih županijskih stožera civilne zaštite.
Ako je boravak u karanteni/samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači teretnih vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu poslodavca.

Ako vozači teretnih vozila međunarodnog transporta nisu u mogućnosti, iz objektivnih razloga, boraviti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu ili koristiti smještaj u karanteni/samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavca, tada mogu boraviti u prostoru karantene u organizaciji županijskih stožera civilne zaštite.

Ako je boravak u karanteni kraci od 24 sata, vozači teretnih vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu karantene.

Odredbe se odnose i na vozače koji voze za strane prijevoznike.
Kontakti županijskih stožera civilne zaštite nalaze se ovdje.

Prilikom boravka u kućnoj izolaciji ili u karanteni/samoizolaciji koju je organizirao poslodavac ili u karanteni koju su organizirali županijski stožeri civilne zaštite, vozači su se dužni pridržavati mjera propisanih za samoizolaciju.
Kako provoditi samoizolaciju ? Pročitajte ovdje.

VOZAČI U VLASNIŠTVU STRANIH TRGOVAČKIH DRUŠTAVA
Na vozače kamiona u vlasništvu inozemnih trgovačkih društava, koji se odmah nakon istovara vraćaju u svoju zemlju, ne primjenjuju se mjere zdravstvenog nadzora. Trgovačka društva za koja robu dopremaju inozemni dobavljači, dužni su svoje dobavljače obavijestiti o mjestu karantene za te inozemne vozače. Na njih se primjenjuju sve mjere o samozaštitnom ponašanju, samoizolaciji u kabinama kamiona, koridorima dolaska te svim drugim informacijama bitnim za provedbu Upute o postupanju i primjeni karantene za vozače teretnih vozila.
Trgovačka društva ili obrti će o smještaju inozemnih vozača u karantenu odmah obavijestiti mjerodavni županijski centar civilne zaštite (pozivni broj županije) 112 ili putem e-maila na prijevozcz@mup.hr.
U skladu s Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, ovlaštena osoba poslodavca treba ispisati Odluku i ispuniti obrazac na dnu te ga ovjeriti potpisom i pečatom.

Napominjemo da svi prijevoznici mogu prevoziti sve vrste robe.
Odluku preuzmite OVDJE,

Prema posljednjoj uputi Stožera civilne zaštite Postupanje s osobama koje prelaze granične prelaze, vozači teretnih vozila, neovisno o državljanstvu, odvoziti će robu na mjesta isporuke i bez izlaska vozača iz kabine drugi će radnici istovariti robu.
IZVOR: HGK